Domácí americké donuty - postup přípravy
Americké donuty jsou tak oblíbené jako naše české koblihy u nás. Popularita donutů však překročila hranice a tato dobrota z „Nového světa“ zdomácněla na všech kontinentech. Těsto je neuvěřitelně jemné, vláčné a nadýchané. O svůj vyzkoušený a osvědčený recept se podělila paní Andy Chudobová, která na toto těsto nedá dopustit. Zkuste si donuty doma také, zaručeně se povedou.
Ingredience
Mléko zahřejte tak, aby bylo vlažné, ale ne horké. Rozpusťte v něm lžičku cukru a rozdrobte tři čtvrtě kostky droždí. Kvásek nechte 15 minut v teple stát. Do mísy prosejte hladkou mouku, přidejte zbylý cukr, špetku soli, tři žloutky a máslo a přilijte vzešlý kvásek. Vypracujte hladké a nelepivé těsto. Nechte ho v teple pod utěrkou kynout 1 až 1,5 hodiny.
Po vykynutí rozdělte těsto na dva kusy, každý rozválejte na 1 cm silnou placku a hrnkem vykrajujte kolečka. Něčím menším vykrojte středový kroužek, kolečka vyskládejte na plechy s pečicím papírem a nechte je pod utěrkou kynout dalších 20 minut.
Rozehřejte pánev nebo hrnec s vysokou vrstvou oleje (případně použijte fritézu), a když je olej opravdu hodně rozpálený, vložte do něj donuty smažit asi 2 až 3 minuty dozlatova. Po dosmažení je nechte okapat na papírových utěrkách a podle chuti ozdobte buď jednoduše namočením v cukru, anebo použijte různé druhy polevy.