Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí americké donuty

5,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 120 minut
čas vaření Vaření: 3 minuty

Domácí americké donuty - postup přípravy

Americké donuty jsou tak oblíbené jako naše české koblihy u nás. Popularita donutů však překročila hranice a tato dobrota z „Nového světa“ zdomácněla na všech kontinentech. Těsto je neuvěřitelně jemné, vláčné a nadýchané. O svůj vyzkoušený a osvědčený recept se podělila paní Andy Chudobová, která na toto těsto nedá dopustit. Zkuste si donuty doma také, zaručeně se povedou.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Mléko zahřejte tak, aby bylo vlažné, ale ne horké. Rozpusťte v něm lžičku cukru a rozdrobte tři čtvrtě kostky droždí. Kvásek nechte 15 minut v teple stát. Do mísy prosejte hladkou mouku, přidejte zbylý cukr, špetku soli, tři žloutky a máslo a přilijte vzešlý kvásek. Vypracujte hladké a nelepivé těsto. Nechte ho v teple pod utěrkou kynout 1 až 1,5 hodiny.

2. KROK

Po vykynutí rozdělte těsto na dva kusy, každý rozválejte na 1 cm silnou placku a hrnkem vykrajujte kolečka. Něčím menším vykrojte středový kroužek, kolečka vyskládejte na plechy s pečicím papírem a nechte je pod utěrkou kynout dalších 20 minut.

3. KROK

Rozehřejte pánev nebo hrnec s vysokou vrstvou oleje (případně použijte fritézu), a když je olej opravdu hodně rozpálený, vložte do něj donuty smažit asi 2 až 3 minuty dozlatova. Po dosmažení je nechte okapat na papírových utěrkách a podle chuti ozdobte buď jednoduše namočením v cukru, anebo použijte různé druhy polevy.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů