Chlupaté knedlíky s pečeným bůčkem a zelím - postup přípravy
Chlupaté knedlíky jsou neodmyslitelnou součástí kuchyně v mnoha českých regionech. Jsou typické svým složením ze strouhaných brambor a škrobovitým povrchem připomínajícím chloupkování. Nacházejí se někde na pomezí klasických bramborových knedlíků a slovenských halušek a existuje spousta různících se receptů, jak je uvařit. Zkuste ten, o nějž se s námi podělila paní Ilona Šimůnková, která je nejraději podává s pečeným bůčkem a dušeným zelím. O nedělní oběd tak máte postaráno.
Na chlupaté knedlíky
Na bůček
Na zelí
Nakrájejte očištěnou cibuli a česnek na kostičky a vsypte je do pekáčku a promíchejte je. Bůček očistěte, v kůži vytvořte zářezy ve tvaru mřížky a maso ze všech stran osolte a okmínujte. Položte ho kůží dolů na směs cibule a česneku, podlijte trochou vody a pečte při teplotě 160 až 180 °C po dobu kolem 1,5 hodiny. Po 30 minutách maso otočte kůží nahoru a během pečení ho přelévejte výpekem a čas od času podlijte trochou vody.
Začněte s přípravou chlupatých knedlíků. Polovinu brambor uvařte v osolené vodě doměkka. Druhou polovinu brambor nastrouhejte najemno, osolte je a nechte chvíli stát, aby pustily vodu. Tu slijte a přes cedník vyždímejte. K vyždímaným bramborám přidejte vajíčko, sůl a hrubou mouku a nastrouhejte k nim také uvařené brambory. Vypracujte soudržné těsto, které zformujte do tvaru šištiček a v osolené vodě je vařte asi 10 minut. Po uvaření je propíchejte vidličkou či špejlí.
Než uvaříte knedlíky, připravte si také zelí. V kastrůlku osmažte na kostičky nakrájený špek, a když se z něj uvolní dostatek tuku, přihoďte na něj jemně nasekanou cibuli. Osmažte ji dorůžova, přidejte propláchnuté a pokrájené zelí, které okmínujte a chvíli pod pokličkou poduste. Je-li třeba, přilijte k němu trochu vody. Jednu syrovou bramboru nastrouhejte najemno a přidejte ji k zelí. Společně ještě chvíli provařte, zelí případně dochuťte dle svých preferencí a odstavte z plotny.
Upečený bůček nakrájejte na plátky a servírujte s několika chlupatými knedlíky pokrytými vrstvou dušeného zelí.