Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Chlupaté knedlíky s pečeným bůčkem a zelím

5,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 50 minut
čas vaření Vaření: 120 minut

Chlupaté knedlíky s pečeným bůčkem a zelím - postup přípravy

Chlupaté knedlíky jsou neodmyslitelnou součástí kuchyně v mnoha českých regionech. Jsou typické svým složením ze strouhaných brambor a škrobovitým povrchem připomínajícím chloupkování. Nacházejí se někde na pomezí klasických bramborových knedlíků a slovenských halušek a existuje spousta různících se receptů, jak je uvařit. Zkuste ten, o nějž se s námi podělila paní Ilona Šimůnková, která je nejraději podává s pečeným bůčkem a dušeným zelím. O nedělní oběd tak máte postaráno.

Ingredience pro:
1 porce

Na chlupaté knedlíky

Na bůček

Na zelí

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Nakrájejte očištěnou cibuli a česnek na kostičky a vsypte je do pekáčku a promíchejte je. Bůček očistěte, v kůži vytvořte zářezy ve tvaru mřížky a maso ze všech stran osolte a okmínujte. Položte ho kůží dolů na směs cibule a česneku, podlijte trochou vody a pečte při teplotě 160 až 180 °C po dobu kolem 1,5 hodiny. Po 30 minutách maso otočte kůží nahoru a během pečení ho přelévejte výpekem a čas od času podlijte trochou vody.

2. KROK

Začněte s přípravou chlupatých knedlíků. Polovinu brambor uvařte v osolené vodě doměkka. Druhou polovinu brambor nastrouhejte najemno, osolte je a nechte chvíli stát, aby pustily vodu. Tu slijte a přes cedník vyždímejte. K vyždímaným bramborám přidejte vajíčko, sůl a hrubou mouku a nastrouhejte k nim také uvařené brambory. Vypracujte soudržné těsto, které zformujte do tvaru šištiček a v osolené vodě je vařte asi 10 minut. Po uvaření je propíchejte vidličkou či špejlí.

3. KROK

Než uvaříte knedlíky, připravte si také zelí. V kastrůlku osmažte na kostičky nakrájený špek, a když se z něj uvolní dostatek tuku, přihoďte na něj jemně nasekanou cibuli. Osmažte ji dorůžova, přidejte propláchnuté a pokrájené zelí, které okmínujte a chvíli pod pokličkou poduste. Je-li třeba, přilijte k němu trochu vody. Jednu syrovou bramboru nastrouhejte najemno a přidejte ji k zelí. Společně ještě chvíli provařte, zelí případně dochuťte dle svých preferencí a odstavte z plotny.

4. KROK

Upečený bůček nakrájejte na plátky a servírujte s několika chlupatými knedlíky pokrytými vrstvou dušeného zelí.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů