Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Vepřová pečeně na šalvěji s křupavou zeleninkou

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 80 minut
čas vaření Vaření: 70 minut

Vepřová pečeně na šalvěji s křupavou zeleninkou - postup přípravy

Chladné zimní období si žádá vydatné teplé pokrmy plné bílkovin a vitaminů z čerstvé zeleniny a bylinek. Čím snazší a přitom chutnější recept, nad kterým nemusíte trávit celé hodiny svého drahocenného času, tím lépe. Proto vám přinášíme recept na vepřovou pečeni s omáčkou z dijonské hořčice a chilli doplněnou o svěží křupavou zeleninu.

Ingredience pro:
4 porce

Marinované maso

Zelenina

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Vepřovou pečeni umyjte a osušte, nakrájejte na plátky a trochu nakrojte okraje. Šalvěj nasekejte najemno a smíchejte v misce s dijonskou hořčicí, chilli omáčkou, solí a trochou olivového oleje. Plátky masa vyskládejte na tác či do pekáčku a každý z nich ze všech stran potřete připravenou směsí se šalvějí. Nakořeněné maso vložte do lednice a nechte asi hodinu marinovat.




Květák rozeberte na růžičky, umyjte je a osušte. Očistěte i baby karotky. Na kamnech rozpalte hlubší pánev a rozpusťte na ní máslo. Vhoďte na něj květák a baby karotku a opékejte tak dlouho, dokud se nevypaří voda, kterou během úpravy zelenina pustila. Zasypejte jednou až dvěma lžícemi hladké mouky a osmahněte ji. Pak všechno podlijte horkým zeleninovým vývarem a pod pokličkou poduste, dokud zelenina trochu nezměkne. Pak přidejte prolisovaný česnek, konzervovanou kukuřici, dosolte a dopepřete a ještě chvilku společně poduste. Výsledkem by měla být hustá omáčka.

Rozpalte pánev se silným dnem a s trochou olivového oleje. Když je horká, vložte na ni naložené plátky masa, které z obou stran dobře opečte. Kdyby se maso začalo připalovat, podlijte ho trochou horké vody a počkejte, až se odpaří. Opékejte maso z obou stran dozlatova. Když je hotové, zabalte ho do alobalu, aby zůstalo v teple. Výpek z masa v pánvi nechte odpařit a když z něj zbude jenom tuk, zasypejte ho trochou mouky nebo jíšky, prosmahněte a zalijte horkou vodou, abyste vytvořili středně hustou omáčku. Vařte 15 minut a vraťte maso zpátky do omáčky. Ještě chvíli prohřejte, odstavte z kamen a podávejte spolu s podušenou zeleninou a případně šťouchaným bramborem.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů