Holandský řízek s bramborovou kaší - postup přípravy
Pravý český holandský řízek s kombinací goudy a ementálu je dílem paní Lenky Sedláčkové, která se s námi podělila o svůj osvědčený recept. Připravte k němu jemnou bramborovou kaši a chutný oběd je na světě.
Na holandský řízek
Na bramborovou kaši
Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a v osolené vodě je uvařte doměkka. Po dovaření z nich slijte vodu a rozšťouchejte je s máslem, solí a trochou horkého mléka. Jeho množství uzpůsobte konzistenci, jakou by měla kaše mít.
Housku roztrhejte na kousky a namočte ji do mléka, aby změkla. Jakmile je úplně vláčná, vyždímejte ji a společně s vepřovým bůčkem, goudou a ementálem ji umelte najemno. Do mleté směsi přidejte sůl, nasekanou petrželku a dvě vajíčka a vypracujte homogenní hmotu.
Připravte si talíře s vajíčkem, hladkou moukou a strouhankou. Namočenýma rukama odebírejte z masové hmoty kousky zhruba o velikosti dlaně a formujte z nich bochánky. Každý bochánek obalte nejprve v mouce, poté v rozšlehaném vajíčku a nakonec ve strouhance. Obalené holandské řízky vyskládejte na plech vymazaný olejem, rovněž je potřete svrchu lehce olejem a vložte je do trouby rozehřáté na teplotu 200 °C péct po dobu kolem 20–30 minut. Cca v polovině pečení je obraťte.
Hotové holandské řízky podávejte spolu s bramborovou kaší a nakládanou okurkou.