Bramborové knedlíky se švestkami a mákem - postup přípravy
Ovocné knedlíky jsou jedním z nejklasičtějších receptů české kuchyně. Dají se dělat nejenom z kynutého těsta, ale i z bramborového, jako je připravuje paní Ladislava Šatavová, která se s námi podělila o svůj osvědčený domácí recept.
Ingredience
Brambory den předem uvařte ve slupce doměkka, slijte a nechte do druhého dne vychladnout. Před přípravou je oloupejte a nastrouhejte najemno, přidejte hrubou mouku, krupici, trochu škrobu a špetku soli. Nakonec přiklepněte vajíčko a vypracujte tvárné těsto. Mouky přidejte jen tolik, abyste získali požadovanou konzistenci těsta.
Z těsta vytvořte dlouhý váleček, který rozkrájejte na stejně velké špalíky. Z každého z nich vytvořte placku, položte na ni mraženou švestku (před přípravou je nerozmrazujte) a zabalte ji do těsta tak, aby se nerozbalovalo.
V hrnci přiveďte k varu vodu a vhoďte do ní připravené švestkové knedlíky, které vařte asi 15 minut. První knedlík zkuste po dovaření rozkrojit, abyste zjistili, jestli už jsou správně uvařené. Pokud ne, nechte je ve vodě ještě chvíli povařit.
Mák umelte najemno a smíchejte ho s moučkovým cukrem. Máslo rozpusťte na sporáku nebo v mikrovlnné troubě. Hotové bramborové knedlíky nechte okapat, vyrovnejte je na talíře, posypejte mákem a zalijte rozpuštěným máslem a ihned podávejte s velkou chutí a hrnkem sladkého kakaa.