Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jednoduchý třešňový kompot

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Jednoduchý třešňový kompot - postup přípravy

Úroda třešní si žádá uchovat je na horší časy, kompotované jsou přitom famózní. Zkuste jednoduchý a léty prověřený recept na třešňový kompot od paní Lenky Sedláčkové.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Třešně důkladně omyjte a zbavte je stopek. Vyrovnejte je do čistých a sterilizovaných sklenic, a to tak, že navršte vždy jedno patro třešní, které posypejte trochou cukru, na cukr znovu přijdou třešně, pak opět cukr a tak stále dokola, dokud není úplně plná sklenice. Na jednu sklenici by měly vyjít asi 2 polévkové lžíce cukru.

2. KROK

Když jsou všechny sklenice plné třešní proložených cukrem, zalijte je horkou vodou až po okraj a zavřete víčka. Vyrovnejte je do velkého hrnce, jehož dno vyložte utěrkou nebo ručníkem, a nalijte do něj vodu tak, aby dosahovala asi do dvou třetin výšky sklenic. Vodu udržujte při teplotě 80 °C a kompoty takto sterilizujte asi 20 minut.

3. KROK

Nakonec sklenice vyjměte z hrnce, položte je vzhůru nohama a zakryjte je několika ručníky nebo teplou dekou. Nechte je zvolna vychladnout do druhého dne a uložte je na temné a chladné místo, jako je spíž nebo sklep.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů