Jednoduchý třešňový kompot - postup přípravy
Úroda třešní si žádá uchovat je na horší časy, kompotované jsou přitom famózní. Zkuste jednoduchý a léty prověřený recept na třešňový kompot od paní Lenky Sedláčkové.
Ingredience
Třešně důkladně omyjte a zbavte je stopek. Vyrovnejte je do čistých a sterilizovaných sklenic, a to tak, že navršte vždy jedno patro třešní, které posypejte trochou cukru, na cukr znovu přijdou třešně, pak opět cukr a tak stále dokola, dokud není úplně plná sklenice. Na jednu sklenici by měly vyjít asi 2 polévkové lžíce cukru.
Když jsou všechny sklenice plné třešní proložených cukrem, zalijte je horkou vodou až po okraj a zavřete víčka. Vyrovnejte je do velkého hrnce, jehož dno vyložte utěrkou nebo ručníkem, a nalijte do něj vodu tak, aby dosahovala asi do dvou třetin výšky sklenic. Vodu udržujte při teplotě 80 °C a kompoty takto sterilizujte asi 20 minut.
Nakonec sklenice vyjměte z hrnce, položte je vzhůru nohama a zakryjte je několika ručníky nebo teplou dekou. Nechte je zvolna vychladnout do druhého dne a uložte je na temné a chladné místo, jako je spíž nebo sklep.