Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jednoduché máslové croissanty

5,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 180 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Jednoduché máslové croissanty - postup přípravy

Vzdušné a křehké listové croissanty plné másla jsou lahodnější než ty z obchodu. Jejich výroba přitom není složitá, stačí dodržet důmyslně vymyšlený postup.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Do mísy nalijte sklenici teplého mléka a teplé vody (nesmí být horké). Přilijte rostlinný olej, cukr a instantní droždí. Vše promíchejte dohladka. Přisypejte jeden hrnek (o objemu 200 ml) hladké mouky a dobře promíchejte. Směs v míse zakryjte talířem nebo fólií a nechte 15 minut v teple stát, aby se aktivovaly sušené kvasinky. To se pozná tak, že se na povrchu směsi objeví pěna.

2. KROK

Vyklepněte jedno vajíčko a oddělte bílek od žloutku. Žloutek na chvíli odložte stranou a bílek přidejte do mísy s těstem. Dobře jej stěrkou promíchejte a přidejte v několika fázích zbylé množství mouky a jednu a půl čajové lžičky soli. Zadělejte hutné a tvárné těsto, které ještě několik minut hněťte ručně, dokud není úplně vláčné a pružné a přestane se lepit na ruce i na stěny mísy. Z těsta zformujte kouli, posaďte ji na dno mísy, zakryjte talířem a utěrkou a nechte na teplém místě stát a kynout 1,5 hodiny.

3. KROK

Vykynuté těsto opatrně odlepte od mísy a ještě trochu ho prohněťte. Pracovní plochu posypejte trochou hladké mouky a vyklopte na ni těsto. Rukama jej propracujte a rozdělte ho nejprve na poloviny, ty pak opět na poloviny a tak pokračujte v krájení těsta, dokud nezískáte 16 stejně velkých kousků.

4. KROK

Každý kousek těsta zformujte do tvaru koule, které vyskládejte vedle sebe na talíř a zakryjte je utěrkou, aby během práce nevysychaly. Pak odebírejte po jedné kouli a rozválejte ji na tenkou placku. Po celé ploše placky rozetřete kousek másla a vrstvěte je na sebe na talířek. Když zpracujete všechny kousky těsta, talíř s plackami vložte na 30 minut do mrazáku.

5. KROK

Po 30 minutách sloupněte stoh placek z talířku a položte ho na pomoučněnou pracovní plochu. Celý ho trochu roztáhněte prsty do stran a válečkem ho vyválejte do velké, poměrně silné placky (viz video). Tu pak kráječem na pizzu rozdělte na 16 stejně velkých trojúhelníčků. Každý z nich pak stočte od základny ke špici do tvaru tupého rohlíku.

6. KROK

Hotové croissanty vyskládejte na plech pokrytý pečicím papírem. V misce rozšlehejte odložený žloutek s jednou lžící vody a touto směsí potřete povrch všech croissantů. Poté plech vložte do trouby rozehřáté na teplotu 200 °C a pečte croissanty asi 30 minut, dokud na povrchu nezezlátnou. Pak už stačí nechat je zchladnout a podávat ke snídani či svačině.

7. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů