Kynuté máslové rolky s tvarohem a drobenkou - postup přípravy
Z kynutého máslového těsta si můžete upéci speciální rolky, které naplníte tvarohem a drobenkou. Získáte tak opravdu skvělý moučník k čaji nebo ke kávě.
Na rolky
Na drobenku
V zadělávací míse smíchejte vlažné mléko, cukr a sušené droždí a směs prošlehejte metlou. Pak mísu přikryjte a nechte asi 10 minut vzejít kvásek. Ten zamíchejte a přidejte k němu dvě vejce a dobře promíchejte. Do mléka prosejte 500 až 600 gramů mouky – té vždy dejte tolik, aby těsto nebylo ani řídké ani tuhé. Vše řádně promíchejte vařečkou.
Do těsta prosejte 60 až 80 gramů mouky, opět podle potřeby, a zpracujte ho chvíli rukama. Poté ho vyklopte na vál a zapracujte do něho změklé máslo. Pak těsto zpracovávejte tak dlouho, dokud nebude hladké. Aby se vám nelepilo na ruce, můžete si je pomazat slunečnicovým olejem. Po zpracování těsto vraťte do mísy vymazané trochou slunečnicového oleje, zakryjte a nechte hodinu na teplém místě kynout.
Během kynutí si připravte drobenku. Do hlubokého talíře dejte krystalový cukr, mouku a změklé máslo. Vše zpracovávejte prsty do té doby, než se vytvoří drobenka, která se hezky sype.
Na mírně olejem pomazaný vál vyklopte těsto, chvilku ho zpracovávejte. Pak ho rozdělte na dva díly a každý pak ještě na dalších 10. Z každého kousku utvořte malý bochánek a položte ho na vál spoji dolů. Pak bochánky přikryjte utěrkou a nechte 10 minut kynout.
Z vykynutého bochánku rozválejte placku ve tvaru obdélníku. U kratší stěny obdélníku rozložte dvě až tři lžičky tvarohu a posypejte ho trochou drobenky. Pozor, zhruba třetina drobenky by vám ještě měla zůstat. Delší kraje obdélníku zahněte mírně dovnitř a pak vše srolujte, aby náplň byla uprostřed. Rolky dejte na plech vyložený pečícím papírem, přikryjte je utěrkou a nechte 10 až 15 minut kynout.
V misce si rozšlehejte jeden žloutek a dvě lžíce mléka. Rolky směsí potřete a navrch nasypejte zbytek drobenky. Troubu rozehřejte na 180 °C a pečte 35 až 40 minut. Po vychladnutí můžete konzumovat.