Nakládané okurky s estragonem - postup přípravy
Zkuste letos okurky naložit jinak. Pokud do sklenic dáte česnek, estragon a kus feferonky, budete při konzumaci překvapeni lahodnou chutí.
Na nakládané okurky
Čerstvě natrhané okurky dejte do velké nádoby a nalijte na ně studenou vodu. V ní je nechte asi 5 hodin ležet. Poté okurky očistěte pod tekoucí vodou a zbavte zbytků květů. Konce omytých okurek odřízněte a podélně je rozdělte na 4 díly. Pokud použijete vlnkový kráječ, budou mít lepší tvar, ale jde to i obyčejným nožem.
Do čistých a suchých sklenic o objemu 700 mililitrů dejte koření. Do každé vhoďte asi 8 kuliček pepře, jeden bobkový list, stroužek česneku, jedno sušené okvětí kopru i s natí, dvě snítky estragonu a kousek feferonky. Potom sklenici naplňte nakrájenými okurkami tak, aby byly co nejlépe zarovnané. Zalijte sklenici vrchovatě vroucí vodou a přikryjte víčky, ale nevíčkujte. Nechte 15 minut odstát.
Všechnu vodu ze sklenic slijte do hrnce a dejte ji vařit. Do každé sklenice k okurkám a kořením pak dejte jednu lžičku soli, dvě lžičky cukru a půl lžičky 70procentního octa. Pokud máte slabší ocet, klasický mívá většinou 8 procent, dejte více. U 8procentního to bude zhruba čtyři a půl lžičky na jednu sklenici.
Poté do sklenic nalijte vroucí vodu z hrnce a zavíčkujte. Použijte nová, čistá víčka, aby nehrozilo, že se budou okurky kazit. Sklenice poté zabalte do velkého ručníku a nechte je v něm celý den chladnout. Poté zkontrolujte, zdali víčka drží. Pokud ano, takto naložené okurky vydrží dobře skladované až dva roky.