Vepřové plátky zapečené s bramborami, žampiony a cibulí - postup přípravy
Opravdu luxusní oběd nebo večeři lze připravit z vepřových plátků, které v troubě zapečete s houbami, cibulí, bramborami a rajčetem. Skvělou tečkou je pak sýr, kterým vše posypete.
Na zapečené maso
Plátky vepřové pečeně přikryjte fólií, abyste neudělali nepořádek, a z obou stran naklepejte. Pokud nemáte pečeni, jde jistě použít i krkovice nebo podobný druh masa. Na každou stranu plátků nasypte koření – tj. půl lžičky soli, pepře, sladké papriky a italských bylinek – a vetřete ho do masa.
Cibuli rozkrájejte na půlkolečka a na oleji ji hezky dozlatova osmahněte a odložte stranou. Žampiony nakrájejte na menší plátky a na oleji je osmahněte, dle chuti osolte a odložte stranou. Nakrájejte si brambory na plátky, dejte je do mísy spolu s půl lžičkou soli, sladké papriky a černého pepře, přidejte tři lžíce oleje a dobře promíchejte, aby se brambory kořením a olejem obalily. Rajče si rozkrájejte na tenčí plátky.
Plech na pečení vymažte dostatečnou vrstvou oleje. Na něj rozložte okořeněné maso. Maso pak potřete dvěma lžícemi rajčatového protlaku. Potom na něj rozložte žampiony a cibuli. Navrch rovnoměrně rozložte plátky brambor a na ně dejte plátky rajčete. Za pomocí silikonové mašlovačky povrch rajčat a brambor pokryjte vrstvičkou zakysané smetany.
Troubu si rozehřejte na 180 °C. Plech přikryjte vlhkým pečicím papírem a poté alobalem a pečte 45 až 50 minut. Během pečení si nastrouhejte sýr. Po uplynutí dané doby vyndejte plech z trouby, odstraňte alobal a papír a vše zasypte sýrem. Vložte do trouby již nezakryté na dalších pět minut. Po dopečení posypejte nasekaným koprem a můžete servírovat.