Letní pohankový salát se zeleninou - postup přípravy
Svěží zeleninový salát z pohanky a bylinkovým dresingem ze zakysané smetany podle paní Gabriely Bočkové je to pravé pochutnání pro letní sezónu. V lednici salát vydrží i několik dní, většinou se jich ale nedočká.
Ingredience
Vývar nebo vodu s rozpuštěným bujónem přiveďte v hrnci k varu. Pohanku nasypejte do cedníku a důkladně ji propláchněte pod proudem vody. Poté ji vsypte do hrnce s vývarem a nechte vařit pod pokličkou asi 10 minut. Následně vypněte oheň, pokličku ale nesundávejte a nechte pohanku „dojít“ a nasáknout veškerou použitou vodu. Žádná se tedy neslévá, veškerá voda se vsákne do pohanky.
Uvařenou pohanku nasypejte do hluboké salátové mísy. Očistěte ředkvičky, okurku a rajčata, omyjte je a osušte a nakrájejte na malé kousky, které přihoďte do mísy k pohance.
Zakysanou smetanu vyklopte zvlášť do misky, prolisujte do ní česnek, přidejte trochu soli a jemně nasekané zelené bylinky, které máte rádi. Všechny přísady důkladně promíchejte, vyklopte do mísy k ostatním přísadám a řádně vše zamíchejte. Hotový salát vložte do lednice vychladit a podávejte.