5 snadných a originálních receptů z cuket - postup přípravy
Milujeme cukety! Vy také? Vyzkoušejte těchto 5 dokonalých receptů z cuket, které pravděpodobně ještě neznáte.
Cuketový kaviár
Zapečená cuketa s mletým kuřecím masem
Nejrychlejší cuketový předkrm
Marinovaná cuketa bez sterilace
Cuketový kaviár na zimu
Cuketový kaviár
1. Všechnu zeleninu důkladně omyjte a osušte. Cuketu rozpulte a nakrájejte ji na tenké plátky. Totéž udělejte i s rajčaty, mrkví a očištěnou paprikou a cibulí. Všechny ingredience vložte do velké salátové mísy, posypejte je solí a pepřem a zastříkejte trochou slunečnicového nebo olivového oleje. Nejlépe rukama vše promíchejte, aby se koření s olejem dostalo na všechny kousky zeleniny.
2. Kořeněnou zeleninu vložte do speciálního sáčku určeného pro pečení, oba konce dobře uzavřete a na vrchu vytvořte do igelitu několik otvorů, kudy bude unikat z horké zeleniny pára. Kdybyste to neudělali, sáček by v průběhu pečení s největší pravděpodobností praskl!
3. Zeleninu v sáčku vložte do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C a pečte ji asi 60 až 70 minut. Poté ji opatrně vyjměte, rozbalte a slijte z ní přebytečnou vodu. Pečenou zeleninu rozmixujte tyčovým mixérem do hladkého pyré. To naplňte do skleniček, uskladněte v lednici a maximálně do 1 týdne spotřebujte. Pyré je skvělé jako pomazánka k čerstvému pečivu.
Zapečená cuketa s mletým kuřecím masem
1. Cuketu omyjte a osušte, nastrouhejte ji nahrubo do mísy, posypejte solí, promíchejte a nechte 10 minut stát, aby pustila přebytečnou vodu. Mezitím nakrájejte papriku, cibuli a kopr nebo jiné bylinky na jemné kousky. Mleté maso vložte do misky, osolte ho a opepřete, posypejte sušeným česnekem a jemně promíchejte. Přidejte nasekanou cibuli a znovu zamíchejte.
2. Vypocenou cuketu promíchejte rukou a z misky slijte veškerou šťávu. Samotnou cuketu ještě trochu vyždímejte. Přidejte k ní mleté maso, nasekanou zeleninu a dvě vejce a vše smíchejte do homogenní hmoty.
3. Zapékací misku vymažte rostlinným olejem a vložte do ní směs zeleniny a masa, kterou lžící rozprostřete do rovnoměrné vrstvy. Povrch potřete zakysanou smetanou, vložte do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C a pečte odkryté asi 35 minut. Po této době posypejte povrch směsi strouhaným sýrem a vraťte pekáč zpátky do trouby na dalších 10 až 15 minut očervenat. Hotový pokrm naporcujte a ihned podávejte.
Nejrychlejší cuketový předkrm
1. Cuketu omyjte a osušte, odkrojte oba konce a nakrájejte ji na tenké kulaté plátky. Jejich tloušťka by neměla být více než 5 mm, lepší jsou však o něco tenčí.
2. Plátky cukety vyskládejte vedle sebe na talířek a vložte je do mikrovlnné trouby nastavené na plný výkon, kde je nechte 1 minutu ohřát. Po minutě je zasypejte strouhaným sýrem, případně trochu osolte a nechte zapéct v mikrovlnce další 1,5 minuty. Poté jsou cukety připravené k podávání.
Marinovaná cuketa bez sterilace
1. Připravte si 2 čisté a sterilizované 3litrové zavařovací sklenice. Na dno jedné z nich stočte svazeček kopru, na něj rozkrájejte na několik kousků dva stroužky česneku a přihoďte asi 10 kuliček černého pepře. Na tyto suroviny vyskládejte kolečka cukety a asi do poloviny umístěte jeden bobkový list. Do sklenice přihoďte ještě několik pokrájených stroužků česneku. Do druhé sklenice vyskládejte tytéž suroviny, jen část kuliček pepře nahraďte asi dvěma hřebíčky.
2. Zeleninu ve sklenicích zalijte vroucí vodou z rychlovarné konvice, volně přiklopte víčky a nechte 10 minut stát. Po této době vodu z cuket slijte do misky a nahraďte ji novou vroucí vodou. Slitou šťávu nalijte do hrnce, přidejte k ní cukr, sůl a ocet a vše přiveďte k varu.
3. Vodu ze sklenic opět slijte a nahraďte ji připraveným lákem, který nalijte až úplně po okraj. Sklenice uzavřete víčky, jež tentokrát už pevně zatáhněte. Otočte sklenice dnem vzhůru, zakryjte je teplou dekou a nechte zvolna vychladnout na pokojovou teplotu.
Cuketový kaviár na zimu
1. Cuketu nakrájejte na menší kousky a semelte je v mlýnku na maso s hrubým nástavcem. Výslednou hmotu sceďte přes sítko, abyste ji zbavili veškeré uvolněné šťávy. Stejným způsobem nakrájejte, semelte a slijte také cibuli a mrkev.
2. Připravte si rendlík se silným dnem, nalijte do něj trochu oleje a zahřejte ho na sporáku. Mezitím rozkrojte na poloviny rajčata, která nastrouhejte na hrubém struhadle. Strouhaná rajčata bez slupky vlijte do hrnce s olejem, přidejte sůl a cukr a přiveďte k varu. Jakmile začne směs vřít, stáhněte teplotu na střední úroveň a přihoďte do hrnce také semletou mrkev. Nechte ji chvíli probublat, přidejte cibuli a po chvilce nakonec i cuketu a vše důkladně promíchejte. Nakonec přilijte do hrnce se zeleninou 8% ocet a celou feferonku nebo chilli papričku a nechte vše ještě chvíli vařit.
3. Připravte si čisté a sterilizované sklenice i s víčky a naplňte je horkou zeleninovou směsí až po okraj. Ihned pevně uzavřete víčka, otočte sklenice vzhůru nohama a nechte je úplně vychladnout. Hotové zavařeniny uskladněte na temné a chladné místo a používejte jako pomazánku na pečivo nebo při přípravě různých zeleninových pokrmů.