Nakládaná rajčata na korejský způsob - postup přípravy
Zpracovat si hromadu rajčat můžete i způsobem oblíbeným v Koreji. Nakládají se do speciálního nálevu, jehož základ tvoří rozmixované papriky a chilli paprička.
Na rajčata
Kopr a petrželku si nasekejte najemno a dejte do misky, kde si budete připravovat nálev. Poté si připravte mixér a dejte do něho na kusy nakrájené papriky a feferonku zbavené semen spolu s oloupanými stroužky česneku. Rozmixujte vše dojemna tak, aby vám vzniklo tekuté pyré. Pokud nemáte mixér, lze použít mlýnek na maso.
Vzniklou hmotu nalijte k nasekaným bylinkám do misky a promíchejte. Poté přidejte sůl, cukr, olej a ocet. Recept počítá s dvěma lžícemi devítiprocentního octa. Pokud máte slabší, podle potřeby poměr upravte. Vše zamíchejte a lák, do kterého se rajčata nakládají, máte hotov.
Rajčata pečlivě omyjte. Pokud jsou malá, stačí, když je rozkrojíte napůl. Pokud máte plody velké, rozdělte je na čtvrtiny. Rajčata také zbavte části, kde byla stopka.
Do velké sklenice dejte na dno jednu vrstvu nakrájených rajčat a na ní trochu láku, dejte další vrstvu a zase lák. Pokračujte, dokud nebude sklenice plná nebo nedojdou rajčata. Sklenici uzavřete, obsah mírně protřepejte a dejte ji do lednice postavenou víčkem dolů. Nechte minimálně 8 hodin uležet, ale ideální je počkat jeden den. Poté můžete konzumovat.