Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Meruňkový koláč s tvarohovým krémem a žmolenkou

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 45 minut
čas vaření Vaření: 45 minut

Meruňkový koláč s tvarohovým krémem a žmolenkou - postup přípravy

Tento meruňkový koláč na pohled možná vypadá obyčejně, když se do něj ale zakousnete, zažijete hned několik kulinářských divů světa.

Ingredience pro:
1 porce

Na žmolenku

Na krém

Na těsto

Na dohotovení

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Do mísy vložte změklé máslo a rozšlehejte ho metlami na zadělávání těsta. Přidejte cukr a zapracujte ho do másla. Nakonec přisypejte mouku a pokračujte v mixování, dokud nezískáte drobivou až písčitou směs. Tu rukama ještě trochu prohněťte, a vložte ji do lednice.

2. KROK

Meruňky rozpulte a vypeckujte. V misce smíchejte tvaroh s plnotučnou zakysanou smetanou a jogurtem. Přidejte dvě vajíčka, cukr, lžíci škrobu a jeden vanilkový pudink a vše ručním šlehačem ušlehejte do homogenního krému.

3. KROK

Když jsou žmolenka i krém hotové, připravte také těsto. V misce smíchejte hladkou mouku s práškem do pečiva. Do jiné mísy vyklepněte čtyři vejce, přisypejte cukr a několik minut obojí společně šlehejte, abyste získali nadýchanou a pěnivou hmotu bělavé barvy. K té přilijte olej a pokračujte ve šlehání.

Postupně přidejte směs mouky a prášku do pečiva, kukuřičný škrob a obojí do těsta důkladně zapracujte. Poté přilijte Fantu nebo jinou sycenou limonádu a nakonec mleté mandle. Do směsi zapracujte také jednu čajovou lžičku jedlé sody a výslednou směs vlijte do obdélníkové dortové formy s odnímatelnými bočnicemi o rozměru 24 x 37 cm, kterou jste předem vymazali tukem a vysypali moukou.

4. KROK

Povrch těsta poklaďte půlkami meruněk otevřenou stranou nahoru, zasypejte je mletými mandlemi a na ně rozprostřete připravený krém do rovnoměrné vrstvy, která bude zakrývat celou meruňkovou plochu. Krém posypejte vychlazenou žmolenkou, kterou s pomocí obracečky jemně přitlačte k povrchu krémové vrstvy.

5. KROK

Plech s připraveným koláčem vložte do trouby rozehřáté na teplotu 170 °C a pečte jej po dobu 35 minut. Poté zapněte ventilátor, snižte teplotu na 150 °C a pokračujte v pečení ještě 10 minut. Hotový koláč nechte zchladnout, nakrájejte ho na porce a podávejte se šálkem voňavého čaje nebo kávy.

6. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů