Meruňkový koláč s tvarohovým krémem a žmolenkou - postup přípravy
Tento meruňkový koláč na pohled možná vypadá obyčejně, když se do něj ale zakousnete, zažijete hned několik kulinářských divů světa.
Na žmolenku
Na krém
Na těsto
Na dohotovení
Do mísy vložte změklé máslo a rozšlehejte ho metlami na zadělávání těsta. Přidejte cukr a zapracujte ho do másla. Nakonec přisypejte mouku a pokračujte v mixování, dokud nezískáte drobivou až písčitou směs. Tu rukama ještě trochu prohněťte, a vložte ji do lednice.
Meruňky rozpulte a vypeckujte. V misce smíchejte tvaroh s plnotučnou zakysanou smetanou a jogurtem. Přidejte dvě vajíčka, cukr, lžíci škrobu a jeden vanilkový pudink a vše ručním šlehačem ušlehejte do homogenního krému.
Když jsou žmolenka i krém hotové, připravte také těsto. V misce smíchejte hladkou mouku s práškem do pečiva. Do jiné mísy vyklepněte čtyři vejce, přisypejte cukr a několik minut obojí společně šlehejte, abyste získali nadýchanou a pěnivou hmotu bělavé barvy. K té přilijte olej a pokračujte ve šlehání.
Postupně přidejte směs mouky a prášku do pečiva, kukuřičný škrob a obojí do těsta důkladně zapracujte. Poté přilijte Fantu nebo jinou sycenou limonádu a nakonec mleté mandle. Do směsi zapracujte také jednu čajovou lžičku jedlé sody a výslednou směs vlijte do obdélníkové dortové formy s odnímatelnými bočnicemi o rozměru 24 x 37 cm, kterou jste předem vymazali tukem a vysypali moukou.
Povrch těsta poklaďte půlkami meruněk otevřenou stranou nahoru, zasypejte je mletými mandlemi a na ně rozprostřete připravený krém do rovnoměrné vrstvy, která bude zakrývat celou meruňkovou plochu. Krém posypejte vychlazenou žmolenkou, kterou s pomocí obracečky jemně přitlačte k povrchu krémové vrstvy.
Plech s připraveným koláčem vložte do trouby rozehřáté na teplotu 170 °C a pečte jej po dobu 35 minut. Poté zapněte ventilátor, snižte teplotu na 150 °C a pokračujte v pečení ještě 10 minut. Hotový koláč nechte zchladnout, nakrájejte ho na porce a podávejte se šálkem voňavého čaje nebo kávy.