Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jak využít v kuchyni stonky z bylinek

Jak využít v kuchyni stonky z bylinek - postup přípravy

Při přípravě nejrůznějších pokrmů od polévek až po saláty jsou zelené bylinky nepostradatelné. Obvykle však používáme jen listy, zatímco stonky končí v koši. To je však nejenže neúsporné, ale také zbytečné, všechny se totiž dají v kuchyni skvěle využít.

Ingredience pro:
1 porce
Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Přísada do polévek a vývarů

Když otrháte lístky z petrželky, libečku či bazalky nebo jiných bylinek, stonky nikdy nevyhazujte. Usušte je, zamrazte, anebo je použijte rovnou čerstvé, na tom nezáleží. Perfektně se ale hodí při přípravě zeleninových i masových vývarů. Prostě stonky tak, jak jsou, vhoďte do hrnce s ostatními ingrediencemi a společně je vařte, jak dlouho bude třeba. Po dovaření je vyjměte a vyhoďte, svou úlohu již splnily.

Pokud vaříte polévku, můžete stonky pokrájet na menší kousky a vložit je do gázového sáčku, v němž je v polévce vyvaříte. Díky tomu je nebudete muset mezi ostatními přísadami složitě lovit.

2. KROK

Připravte z nich pesto

No vážně, pesto je ideální způsob využití stonků z bylinek, a to proto, že se tak jako tak musí jemně semlít v mixéru. Proč je proto nevyužít! Ať už se jedná o stonky z bazalky, anebo z jakýchkoliv jiných bylinek, nakrájejte je na menší kousky a spolu se solí, olivovým olejem a pár stroužky česneku je umixujte na jemnou pastu. Můžete přidat také nastrouhaný parmazán či piniové oříšky. A delikatesa je připravena.

3. KROK

Dodají vůni pečenému masu i zelenině

Toto je tajný trik profesionálních šéfkuchařů. Chcete-li dodat pečeným pokrmům zajímavější aroma, jednoduše položte stonky ze zelených bylinek na maso či zeleninu v pekáči. Poté vše upečte a následně stonky jednoduše odstraňte a vyhoďte. Anebo je, stejně jako zmiňovaní šéfkuchaři, použijte na talíře jako ozdobu.

4. KROK

Vyrobte z nich bylinkovou sůl

Toto je podobný případ jako pesto. I do bylinkové soli je zapotřebí rostliny, tentokráte však sušené, jemně semlít, a proto se k tomu skvěle hodí právě také stonky, které by jinak byly v jídle příliš tuhé. Jednoduše bylinky usušte a v mlýnku na kávu či v mixéru je rozdrťte na prach. Poté je smíchejte s hrubozrnnou solí a voilà! Bylinková sůl je hotová. A prakticky zadarmo.

5. KROK

Připravte bylinkový dresing do salátů

Bylinkové stonky jsou ideální složkou různých dresingů do salátů všeho druhu. Stačí je rozmixovat a rozmíchat v olivovém, slunečnicovém či jiném oblíbeném oleji, přidat sůl, vaše oblíbené koření a citrónovou šťávu, případně zakysanou smetanu. Dokonale aromatický dresing za pár korun je rázem hotový.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů