Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jak udělat suchou jíšku na zahuštění polévek a omáček

Jak udělat suchou jíšku na zahuštění polévek a omáček - postup přípravy

Ačkoliv je nejběžnější způsob zahuštění polévek, omáček a dalších tzv. záklechtkou, což je mouka rozmíchaná ve vodě, není to metoda zdaleka nejchutnější a navíc kvůli ní pokrm získává nepříjemně bělavou barvu. Jde to naštěstí udělat i jinak – a to tzv. suchou jíškou.

Ingredience pro:
1 porce
Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Suchá jíška

Na druhé straně škály leží nejméně používaná suchá jíška, což je vlastně nasucho opražená mouka. Ta získá na rozpálené plotýnce karamelovou barvu a jemně oříškovou vůni, která příjemně doplní chuť i vzhled vašich polévek a omáček. Její použití je přitom velmi snadné. Pokud vám zbude chvilka času navíc, můžete si ji připravit do zásoby a pak už jen zahušťovat.

2. KROK

Jak osmažit mouku

K přípravě suché jíšky je zapotřebí použít mouku nejvyšší kvality. Nejprve je potřeba ji prosít, aby se odstranily případné cizorodé příměsi a hrudky. Poté rozehřejte suchou pánev s nepřilnavým povrchem a vsypte do ní mouku tak, abyste vytvořili vrstvu silnou maximálně 3 až 4 cm.

Bez ustání mouku míchejte, aby se nepřipálila. Po chvíli uvidíte, že začíná měnit barvu na jemně zlatavou, později až na krémově nahnědlou barvu, přičemž se začne kuchyní šířit jemně oříšková vůně.

Pokud byste suché jíšky chtěli připravit více, můžete ji jednoduše nasypat do pekáče a vložit do trouby. Nezapomeňte ji často promíchávat, aby se nespálila. Jak dlouho jíšku smažit nebo péct? To závisí na tom, do kterého druhu pokrmu ji plánujete použít.

3. KROK

Jak dlouho smažit suchou jíšku

Jak už jsme zmínili, doba smažení mouky se liší při použití do polévek či omáček a také na barvě, jaké potřebujete docílit. I když uvádíme časové údaje v minutách, spíše než to hlídejte barvu.

Pro světlé polévky a omáčky počítejte se smažením kolem 2 až 3 minut na mírném ohni, jehož výsledkem by měla být světle zlatavá barva.

Do tmavších omáček a gulášů počítejte se smažením na mírném až středním ohni po dobu 3 až 5 minut, aby mouka téměř zhnědla.

Jíšku můžete smažit také na másle. V tom případě použijte 1 polévkovou lžíci na každých 100 gramů mouky, přičemž máslo vždy před přidáním mouky nechte úplně a bezezbytku rozpustit. Poté jej za stálého míchání restujte 4 až 5 minut.

4. KROK

Jak použít suchou jíšku v kuchyni

Ve chvíli, kdy dosáhnete požadované barvy, můžete osmaženou mouku buďto uložit do uzavíratelné nádoby na suchém a tmavém místě, anebo ji rovnou použít.

V tom případě rozpusťte tuk, vmíchejte do něho opraženou mouku, a když se obojí spojí, podlijte ji trochou tekutiny, ideálně vývaru. Dobře jíšku rozmíchejte a výslednou směs vyklopte do hrnce se zahušťovaným pokrmem. Dále si počínejte tak, jak jste zvyklí.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů