Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jak na méně mastné bramboráky

Jak na méně mastné bramboráky - postup přípravy

Smažené placky všeho druhu všichni milují. Odborníci na zdravé stravování ale jen s hrůzou odvracejí zrak od mastných talířů, prstů a úst, které po jejich konzumaci zůstávají. Naštěstí existuje několik způsobů, jak smažené placky nadbytečného tuku zbavit, anebo zařídit, aby jím vůbec nenasákly. Kouzelná substance se jmenuje alkohol.

Ingredience pro:
1 porce
Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Jak ve smaženém jídle snížit obsah tuku

I když někteří jedinci zastávají názor, že čím víc tuku na bramboráku, tím chutná lépe, existuje hranice, kde už to zkrátka není ono. Pokud míváte s mastnými bramboráky pravidelně potíže, možná se vyplatí se nad tím trochu zamyslet. Máte totiž hned několik možností:

1. Použijte méně tuku. Abyste zabránili proniknutí příliš velkého množství tuku do těsta bramboráku, jednoduše ho ke smažení použijte méně, případně žádný. Pokud ale nemáte kvalitní pánev s nepřilnavým povrchem, může to být problém, protože se placky budou při smažení k nádobí lepit.

2. Kupte si novou pánev. To souvisí s předchozím bodem. Možná, že tukem kompenzujete prostý fakt, že se vám při smažení jídlo k pánvi lepí a připéká. Tomu předejdete tak, že si pořídíte novou a budete se o ni náležitě starat v souladu s návodem k použití.

3. Tuk po smažení odsajte. Po dosmažení položte placku na talíř s několikanásobnou vrstvou papírových utěrek, které tuk odsají z povrchu placky. To má ale tu nevýhodu, že se zvyšují náklady na smažení přímo úměrně tomu, kolik utěrek použijete. Ideálně byste měli na každou placku použít čistou utěrku, což se může docela prodražit.

4. Zmenšete placky. Pokud budou placky menší a tenčí, budou se smažit rychleji a nebudou tak muset v oleji ležet tak dlouho.

2. KROK

Tajný trik šéfkuchařů

Lepší způsob než kouzlit s nádobím a papírovými utěrkami je použít skvělý tip šéfkuchařů, který byl dlouhou dobu něco jako cechovní tajemství: Přidat do těsta trochu vodky nebo jiného odolného alkoholu. Alkohol se během smažení odpaří, ale tuk udrží v uctivé vzdálenosti od smaženého těsta.

Na bramboráky z 1 kilogramu brambor použijte pouze půl lžičky lihoviny. Je to dostatečně malé množství na to, abyste se nemuseli bát nechtěného požití alkoholického nápoje. Tento trik je tak naprosto bezpečný i pro strávníky z řad dětí nebo řidičů.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů