Cuketové lodičky plněné mletým masem - postup přípravy
Vydlabaná cuketa může vytvořit skvělý základ, který se dá naplnit mletým masem a patřičně dochutit. Vše doplní na vrchu krásně zapečený sýr, případně bylinky.
Na lodičky
Mladé cukety pečlivě omyjte a zbavte obou konců. Poté je podélně rozřízněte napůl. Lžící z nich vydlabejte část se semeny, ale nevyhazujte ji. Pokud jste použili mladé cukety, měla by být semena měkká, pokud nejsou, tvrdá odstraňte a vše nasekejte na malé kousky. Z cuket nyní vznikly jakési lodičky, které si dejte stranou.
Cibuli nakrájejte na kostičky a očištěnou mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle. Rozpalte pánev, dejte na ni trochu oleje a pak cibuli. Když začne sklovatět, přidejte mrkev a chvilku za stálého míchání smažte. Poté přidejte nasekaný vnitřek cukety a za občasného míchání smažte asi 5 minut.
Do mísy dejte mleté maso, může být vepřové nebo hovězí, případně směs, a k němu přidejte obsah pánve. Počkejte, až bude chladnější, aby se s ní lépe pracovalo. Osolte, opepřete dle vaší chuti a vše dobře promíchejte. Na jemném struhadle si nastrouhejte tvrdý sýr. Do misky dejte zakysanou smetanu, prolisujte do ní česnek a zamíchejte.
Připravte si dostatečně velkou zapékací mísu, do které se vám vejdou cukety. Vymažte ji olejem a naskládejte do ní cuketové lodičky vydlabanou částí nahoru. Mírně je osolte a vydlabané části potřete asi polovinou smetany s česnekem. Potom lodičky naplňte dostatečným množstvím masové směsi. Navrch masa dejte zbytek smetany s česnekem a posypejte nastrouhaným sýrem.
Troubu rozpalte na 180 °C. Zapékací mísu přikryjte víkem nebo alobalem a dejte na 30 až 35 minut péct. Poté poklop nebo alobal sundejte a dejte péct na dalších zhruba 10 až 15 minut, aby sýr začal hnědnout. Zapečené lodičky můžete dochutit sekanými bylinkami a servírovat, například s vařeným bramborem či bramborovou kaší.