Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Cuketové lodičky plněné mletým masem

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 50 minut

Cuketové lodičky plněné mletým masem - postup přípravy

Vydlabaná cuketa může vytvořit skvělý základ, který se dá naplnit mletým masem a patřičně dochutit. Vše doplní na vrchu krásně zapečený sýr, případně bylinky.

Ingredience pro:
1 porce

Na lodičky

Kuchařka
Kuchařka: Vít Lukáš
1. KROK

Mladé cukety pečlivě omyjte a zbavte obou konců. Poté je podélně rozřízněte napůl. Lžící z nich vydlabejte část se semeny, ale nevyhazujte ji. Pokud jste použili mladé cukety, měla by být semena měkká, pokud nejsou, tvrdá odstraňte a vše nasekejte na malé kousky. Z cuket nyní vznikly jakési lodičky, které si dejte stranou.

2. KROK

Cibuli nakrájejte na kostičky a očištěnou mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle. Rozpalte pánev, dejte na ni trochu oleje a pak cibuli. Když začne sklovatět, přidejte mrkev a chvilku za stálého míchání smažte. Poté přidejte nasekaný vnitřek cukety a za občasného míchání smažte asi 5 minut.

3. KROK

Do mísy dejte mleté maso, může být vepřové nebo hovězí, případně směs, a k němu přidejte obsah pánve. Počkejte, až bude chladnější, aby se s ní lépe pracovalo. Osolte, opepřete dle vaší chuti a vše dobře promíchejte. Na jemném struhadle si nastrouhejte tvrdý sýr. Do misky dejte zakysanou smetanu, prolisujte do ní česnek a zamíchejte.

4. KROK

Připravte si dostatečně velkou zapékací mísu, do které se vám vejdou cukety. Vymažte ji olejem a naskládejte do ní cuketové lodičky vydlabanou částí nahoru. Mírně je osolte a vydlabané části potřete asi polovinou smetany s česnekem. Potom lodičky naplňte dostatečným množstvím masové směsi. Navrch masa dejte zbytek smetany s česnekem a posypejte nastrouhaným sýrem.

5. KROK

Troubu rozpalte na 180 °C. Zapékací mísu přikryjte víkem nebo alobalem a dejte na 30 až 35 minut péct. Poté poklop nebo alobal sundejte a dejte péct na dalších zhruba 10 až 15 minut, aby sýr začal hnědnout. Zapečené lodičky můžete dochutit sekanými bylinkami a servírovat, například s vařeným bramborem či bramborovou kaší.

6. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů