Jak co nejsnáze oloupat vařená vejce - postup přípravy
Loupání vařených vajec se může zdát jako banalita, ale mnozí již zjistili, že to zase tak jednoduché být nemusí – zvláště za situace, kdy se bílek přilepil k vnitřní straně skořápky a drží jako přibitý. Přesto existuje několik jednoduchých rad, jak si práci ulehčit.
Nevařte zcela čerstvá vejce
K přilepení bílků jsou náchylná především čerstvá vejce. Proto je nejlepší, pokud použijete vejce, která slepice snesla již před nějakou dobou, nejlépe jeden až dva týdny stará. Dobře skladovaná mají stejnou kvalitu, ale bílek by se v nich již lepit neměl.
Zvyšte pH
Jedním z důvodů, proč se se bílky lepí ke skořápce, je nízké pH. To během vaření můžete upravit tak, že do vody přidáte půl lžičky jedlé sody na jeden litr vody. Ale ne více, protože jedlá soda zesiluje vůni sirovodíku, což je naopak na škodu.
Je důležité je zchladit
Vejce neloupejte horká. Je třeba je nechat dokonale vychladnout. Nejlépe uděláte, když je na 10 až 15 minut ponoříte do co nejchladnější vody. Poté je začněte loupat od tupého konce. Zde je pod skořápkou vzduchová bublina, která vám umožní začít vejce loupat bez poškození bílku.
Pomůže voda pod skořápkou
Před vychlazením v ledové vodě zkuste vejce mírně naklepnout. Voda se poté lépe dostane pod skořápku, jakmile v ní po uvaření vejce bude stát. Půjde pak snadněji z bílku odloupnout. Pokud i tak vše půjde obtížně, zkuste vejce oloupat pod tekoucí studenou vodou.