Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

4 způsoby, jak uchovat zelené bylinky na zimu

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 10 minut

4 způsoby, jak uchovat zelené bylinky na zimu - postup přípravy

Zelené bylinky pokrm krásně ozdobí a navíc mu dodají specifickou vůni a charakter, přes zimu ale bývají nedostatkovým zbožím. Poradíme vám čtyři skvělé způsoby, jak si jejich svěží zelené barvy užít po celý rok, aniž by ztratily cokoliv ze svého půvabu a vůně.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Sušení mrazem v láhvi

Bylinky nejprve důkladně umyjte pod proudem vody, nechte je okapat a úplně oschnout. Listy nesmějí být vůbec mokré. Očištěné bylinky zbavte tuhých stonků. Ty ale nevyhazujte, uskladněte je do mrazáku na zeleninové vývary. Lístky pak nakrájejte na menší kousky. Připravte si plastovou láhev se širokým hrdlem a celou ji naplňte nasekanými lístky.

Průběžně láhev protřepejte, aby se bylinka uvnitř dobře rozprostřela po celém vnitřním prostoru. Když je plná, nijak zvlášť ji nepěchujte. Uzavřete ji a vložte do mrazáku. Díky láhvi se na listech nevytvoří ledové krystalky a navíc bylinka nenasákne žádnými pachy z mrazáku (a ostatní suroviny naopak nenačichnou uskladněnou bylinkou).

2. KROK

Uskladnění v ledu

Zatímco předchozí způsob se zaměřil na zamezení tvorbě ledu, tento je jeho pravým opakem. Pro uskladnění nasekaných bylinek použijte formu na led, anebo lépe, plastovou formu na vajíčka, s níž se pracuje mnohem snáz.

Do každé prohlubně vložte tolik pokrájených lístků, kolik se jich vejde a zalijte je vodou. Formu vložte do mrazáku a nechte zmrznout. Hotové ledové kostky (či jiné tvary) pak vyloupněte z formy a vložte je do igelitového sáčku.

3. KROK

Sušení mrazem v krabičce

Tento způsob je podobný láhvi, jen namísto ní použijete uzavíratelnou krabičku. Nasekanou bylinku jednoduše naplňte dovnitř, pečlivě uzavřete víčko a uskladněte v mrazničce. Plastový obal opět zabrání namrznutí listů i ztrátu barvy i vůně.

4. KROK

Zamrazení v igelitovém sáčku

Bylinky, které nechcete či nemůžete nakrájet na dostatečně malé kousky, aby bylo možné využít některé z výše popsaných metod, můžete zamrazit v obyčejných silných igelitových sáčcích. Jednoduše bylinu buďto nakrájejte nahrubo, anebo ji jen přehněte i se stonkem napůl a vložte ji na dno sáčku.

Ze sáčku s bylinkou co nejlépe vytlačte ven vzduch a velmi pevně ho stočte do roličky, přičemž z ní neustále vymačkávejte veškeré zbytky vzduchu. Výsledek by se měl co nejvíce blížit vakuovému balení. Aby se balíček v mrazáku nerozbaloval, obtočte jej ještě klasickou přilnavou potravinářskou fólií a roličku uskladněte do mrazáku. Tímto způsobem můžete uskladnit i stonky z bylinek, které chcete uchovat na vývar.

5. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů