Vepřová pečeně na zelí s bramborovým špízem - postup přípravy
Vepřové maso si lze upéci na mnoho způsobů, například v pekáči s krouhaným zelím. Jako příloha jsou vynikající brambory upečené s cibulí a slaninou.
Ingredience
Na brambory
Vepřovou pečeni vcelku očistěte a ostrým nožem nařezejte tak, že nakrojíte jen polovinu plátku, ale spodní část masa necháte vcelku. Maso ochuťte 12 g soli, 5 g pepře a okořeňte provensálskými bylinkami. Pak si nakrájejte cibuli na půlkolečka a slaninu na plátky. Pak obojí vložte do zářezů v mase.
V misce si rozmíchejte 100 mililitrů oleje se sladkou paprikou a sušeným česnekem. Maso dejte do zapékací mísy o velikosti 20×32 centimetrů a potřete ho kořenicí směsí. Nakrouhejte si hlávku zelí a maso jím obložte. Zelí osolte a opepřete zbytkem soli a pepře a polijte asi 10 mililitry oleje. Troubu rozehřejte na 180 °C a maso pečte 35 minut. Poté ho naporcujte.
Brambory si nakrájejte na plátky. Dejte je do mísy, přidejte sůl, pepř, sladkou papriku a olej. Vše promíchejte, aby se brambory rovnoměrně obalily. Slaninu nakrájejte na plátky, cibuli na kolečka. Plátek slaniny a kolečko cibule dejte mezi dva plátky brambor a spojte vše dřevěným párátkem. Troubu rozehřejte na 180 °C a pečte brambory 20 minut. Servírujte k masu a zelí.