Kuřecí stehna na pivě a cibuli s pečeným bramborem - postup přípravy
Kuřecí stehna připravovaná na jedné pánvi s cibulí a pivem mohou být velmi lahodným obědem. Vynikající jsou k nim kořeněné brambory upečené v troubě.
Na maso
Na brambory
Očistěte spodní části kuřecích stehen a zbavte je kůže. Dejte se do mísy a přidejte sůl, pepř a sladkou papriku podle vaší chuti. Vše promíchejte, aby se maso kořením obalilo. Mísu přikryjte folií a nechte vše minimálně 30 minut marinovat.
Brambory pečlivě omyjte, ideální je použít kartáček. Poté je na délku rozkrájejte na měsíčky. Dejte je do mísy, přidejte sůl, pepř, oregano a sladkou papriku podle chuti. Přilijte 2 lžíce rostlinného oleje a promíchejte. Plech vyložte pečicím papírem, vyskládejte na něj brambory a dejte je péct do trouby rozehřáté na 180 °C po dobu 50 minut.
Mezitím na talíř dejte asi dvě lžíce hladké mouky a obalte v ní spodní díly namarinovaných stehen. Na pánev nalijte trochu olivového oleje, rozpalte ho a dejte péct stehna na mírném plameni z obou stran dozlatova.
Cibuli si rozkrájejte na půlkolečka a česnek nasekejte na kousky. Z pánve vyndejte opečená stehna a na výpek dejte smažit cibuli, dokud nezesklovatí. Pak přidejte česnek a krátce ho prosmahněte. Vraťte na pánev stehna a přilijte k nim pivo. Když se začne vařit, přikryjte pánev poklicí a nechte 15–20 minut vařit. Poté pokličku odklopte a pivo zredukujte na hustou šťávu. Maso podávejte s opečeným bramborem a s trochou šťávy z cibule a piva. Na závěr ho posypejte trochou nasekaného koriandru (či petrželky).