Sekaná pečeně s ovesnými vločkami a slaninou - postup přípravy
I když je v obchodech k dostání nepřeberné množství hotových sekaných pečení, není nad tu domácí z pravých a poctivých surovin. Vyzkoušejte třeba recept na sekanou od paní Pavlíny Bušové.
Ingredience
Ovesné vločky vsypte do mísy, přisypejte k nim vegetu a zalijte je 100 ml horké vody. Důkladně promíchejte a nechte je chvíli stát, aby nabobtnaly a změkly.
K mletému masu přidejte vejce, sůl, pepř, majoránku, kmín a prolisovaný česnek. Nakrájejte na drobné kostičky uzenou slaninu a vmíchejte je do masové směsi. Nakonec přisypejte také namočené a okapané ovesné vločky a vše velmi pečlivě promíchejte.
Z masové směsi vytvarujte šišku, vložte ji do pekáčku s trochou sádla a obložte ji nahrubo nasekanou cibulí. Přilijte 100 ml vody. Na vrchní část masové šišky vyskládejte několik plátků slaniny. Pekáč přikryjte poklicí a vložte ho do trouby rozehřáté na teplotu 175 °C péct asi 30 minut. Po uplynutí této doby odejměte vrchní víko a pokračujte v pečení další 1 hodinu, během níž čas od času sekanou přelévejte výpekem a podle potřeby případně podlévejte trochou vody.
Upečenou sekanou vyndejte z trouby, nechte ji 5 minut odležet, nakrájejte na porce a podávejte třeba s bramborovou kaší nebo s vařeným bramborem.