Vepřová roláda se špenátem a karlovarským knedlíkem - postup přípravy
Domácí karlovarský knedlík je kumšt a chlouba každé kuchyně, byť jeho příprava není nijak složitá. K němu vyzkoušejte třeba báječnou vepřovou roládu se slaninou a bylinkami a vydatný oběd je na světě. Recept nám zaslala paní Romana Važanská.
Na vepřovou roládu
Na karlovarské knedlíky
Vepřová roláda s bylinkami
1. Vepřovou pečeni podélně rozkrojte tak, abyste vytvořili velký plát. Ten rozklepejte do roviny a po obou stranách ho osolte a opepřete. Koření přitom rukama vetřete do masa. Z jedné strany plát masa potřete prolisovaným česnekem a posypejte jej lístky tymiánu a rozmarýnu. Na bylinky rozložte plátky anglické slaniny a maso stočte do pevné rolády, kterou zabalte do alobalu, aby se nerozbalovala.
2. Připravenou roládu v alobalu položte do pekáčku s trochou vody, vložte ji do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C a pečte ji doměkka.
3. Po dopečení přelijte výpek z alobalu do pánve, přiveďte ho k varu a trochu ho zredukujte. Zaprašte šťávu hladkou moukou, podlijte kapkou vody, důkladně promíchejte a nechte omáčku provařit. Pokud je třeba, propasírujte omáčku přes sítko a dochuťte solí, případně pepřem.
Karlovarský knedlík
1. Toustový chléb, rohlíky či housky nakrájejte na kostičky, zalijte je mlékem, promíchejte a nechte asi 10 minut stát, aby se úplně nasákly.
2. Vyklepněte vejce a oddělte bílky od žloutků. Bílky vyšlehejte do pevného sněhu. Žloutky přidejte k namočeným houskám spolu s nasekanou petrželkou, solí a rozpuštěným máslem a vše zpracujte do homogenní hmoty. Nakonec jemně vmíchejte vyšlehaný sníh.
3. Z připraveného těsta odebírejte kusy zhruba o velikosti dlaně a formujte z nich koule. Připravte si hrnec s pařáčkem, vyskládejte do něj připravené knedlíky a v páře je vařte zhruba 20 minut. Poté jeden knedlík rozkrojte, abyste zjistili, zda je dostatečně provařený. Pokud ne, nechte ostatní knedlíky v páře ještě několik dalších minut.
Hotovou roládu podávejte přelitou zahuštěným výpekem spolu s karlovarským knedlíkem a dušeným špenátem.
Pokud se vám recept líbil, více podobných od jeho autorky, paní Romany Važanské, najdete na jejích osobních webových stránkách Ruby Rom