Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nepečený smetanový dort „zebra“ s čokoládou

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 180 minut

Nepečený smetanový dort „zebra“ s čokoládou - postup přípravy

Tento dort přezdívaný „zebra“ je navýsost luxusní záležitost, třebaže není ani drahý, ani přehnaně náročný na přípravu. Uplatní se zde jen docela obyčejné přísady, obejdete se dokonce i bez smetanového sýra.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Sušenky nalámejte do misky a mixérem je rozdrťte na prach. Rozehřejte 70 gramů másla a přilijte ho k sušenkové drti. Obojí promíchejte, abyste získali vláčnou pískovitou směs. Připravte si kulatou dortovou formu s odnímatelnými bočnicemi o průměru 18 cm, kterou vyložte pečicím papírem a po bocích acetátovou dortovou fólií. Vsypte do formy sušenkovou drť, kterou s pomocí prstů nebo lžíce vtlačte do formy tak, abyste vytvořili hutný korpus. Ten vložte do lednice vychladit a ztuhnout.

2. KROK

Mezitím smíchejte instantní želatinu s mlékem a nechte ji nabobtnat. Zakysanou smetanu smíchejte s kondenzovaným mlékem a stěrkou je do sebe zapracujte. V jiné misce vyšlehejte šlehačku do pevně pěny, vlijte do ní směs smetany a kondenzovaného mléka a stěrkou jemně promíchejte. Do této směsi vlijte nabobtnalou smetanu v mléce a znovu důkladně zamíchejte.

3. KROK

Připravte si dvě stejně velké misky a smetanový krém do nich rozdělte na poloviny. K jedné z nich přisypejte kakaový prášek a metličkou promíchejte, abyste získali hladkou a hnědou hmotu. Vytáhněte z lednice formu s korpusem a na její dno nalijte dvě naběračky tmavého krému. Doprostřed něj nalijte naběračku světlého, na něj opět tmavé a takto vždy do středu přidávejte střídavě světlý a tmavý krém, dokud vám oba nedojdou. Nakonec vezměte dlouhou špejli a směrem od středu k okrajům vytvořte „paprsky“, jako byste kreslili sluníčko.

4. KROK

Hotový dort uložte alespoň na 1 hodinu do lednice ztuhnout. Poté rozehřejte 70 gramů čokolády a smíchejte ho s rostlinným olejem. Obojí promíchejte do hladké polevy Polevu nalijte na vrchní část vychlazeného a ztuhlého dortu a kroutivými pohyby formou polevu rozežeňte po celém povrchu do rovnoměrné a hladké vrstvy. Poté vraťte dort zpátky do lednice na další 1 hodinu.

Pak už jen sejměte bočnice formy, odstraňte acetátovou fólii, dort nakrájejte a podávejte.

5. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů