Bramborová polévka se zeleninou - postup přípravy
Když se řekne bramboračka, sice se nám nejčastěji v mysli objeví tmavohnědá polévka plná lesních hub, to však ale není zdaleka jediná bramborová polévka, která na světě existuje. Zkuste třeba tuto variaci s brambory a zeleninou podle receptu od paní Andy Březinové.
Ingredience
Cibuli a česnek očistěte a nasekejte je najemno. V hrnci rozpusťte kousek másla, přihoďte na něj cibuli a osmahněte ji dorůžova. Přidejte česnek a pokračujte ve smažení, dokud nezačne krásně vonět Mezitím nakrájejte na drobné kostičky mrkev, celer, petržel a brambory. Květák rozdělte na malé růžičky a pórek na půlkolečka.
Pokrájenou zeleninu pak přihoďte do hrnce s cibulovým a česnekovým základem a nechte vše společně chvilku smažit. Poté zeleninu zalijte vodou nebo vývarem, přidejte trochu soli, pepře, sušeného česneku, jeden bobkový list, špetku sušených polévkových bylinek a nasekanou čerstvou petrželku. Vařte polévku, dokud všechna zelenina nezměkne.
Vedle v pánvi rozehřejte kousek másla a osmahněte na něm asi dvě lžíce hladké mouky do světle zlaté barvy. Přilijte do pánve jednu naběračku vody z polévky a vše důkladně promíchejte. Poté tuto jíšku vylijte za stálého míchání do polévky. Nechte ji chvíli provařit, proveďte finální dochucení solí, pepřem, česnekem a čerstvou petrželkou a podávejte.