Jablečný štrúdl z jednoduchého těsta - postup přípravy
Jablečný závin lze upéci z mnoha druhů těsta, přičemž některá jsou velmi jednoduchá. Recept na jedno takové nám poskytla paní Nicole Soukopová.
Na těsto
Na náplň
Na potření
Z mouky, vejce, soli, másla, cukru a vody umíchejte těsto a zpracujte ho rukou nebo robotem, aby bylo hladké a nelepilo se. Poté ho nechte hodinu odpočinout.
Oloupejte si jablka a nastrouhejte je na hrubém struhadle. Přidejte k nim půl sáčku vanilkového pudinku, cukr, rozinky, skořici, trochu rumu a nasekané ořechy. Vše zamíchejte.
Těsto vyklopte na pomoučněný vál. Rozdělte ho na tři části a z každé vyválejte obdélníkovou placku. Tu naplňte jablečnou směsí a srolujte.
Štrúdly potřete rozšlehaným vejcem a několikrát propíchněte vidličkou. Dejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte při teplotě 180 °C, dokud nebudou dozlatova. Po upečení je potřete rozpuštěným máslem s trochou rumu.