Slaný koláč s kořeněnou bramborovou náplní - postup přípravy
Tato zvláštní dobrota pochází z Blízkého Východu a je typická svou neobvyklou přípravou i nádhernou kořeněnou vůní. Pokud budete chtít překvapit své blízké něčím originálním, tento recept je přesně to, co hledáte.
Na těsto
Na náplň
Na dohotovení
Do mísy nasypejte instantní droždí, přidejte lžíci cukru, dvě sklenice teplé vody a jednu sklenici teplého mléka. Všechny ingredience míchejte, dokud se cukr a droždí nerozpustí. Poté do směsi vyklepněte jedno vajíčko, přidejte lžičku soli a rostlinný olej a opět vše promíchejte dohladka.
Nakonec přisypejte hladkou mouku a s pomocí lžíce ji zapracujte do směsi, abyste vytvořili hutné a lepivé těsto. Poté pokračujte v hnětení ručně asi 4 až 5 minut, dokud těsto nezíská plastickou, vláčnou a nelepivou konzistenci. Z těsta zformujte bochánek a v zakryté míse ho nechte 30 minut odležet a kynout.
Mezitím do pánve nalijte trochu rostlinného oleje a osmahněte na něm jemně nasekanou cibuli dorůžova. Když začne cibulka zlátnout, přidejte k ní jednu a půl lžíce rajčatové pasty a pečlivě promíchejte do homogenní konzistence.
Přidejte sladkou papriku, mletý černý pepř, mletý římský kmín a sůl a opět vše dobře promíchejte. Do směsi vyklopte rozdrcené vařené brambory stěrkou míchejte, dokud se brambory s ostatními přísadami nepropojí do homogenní směsi.
Vraťte se k vykynutému těstu. Trochu ho prohněťte, abyste z něj vyhnali vzduchové bubliny, a vyklopte ho na mírně pomoučněnou pracovní plochu. Posypejte těsto trochou hladké mouky a rukama ho prohněťte a zpracujte do kulatého bochánku. Z těsta odkrojte asi jednu třetinu a zbylé dvě třetiny rozdělte na 6 částí, které zformujte do tvaru kuliček.
Připravte si plochý talíř, který vymažte rostlinným olejem smíchaným s rozpuštěným máslem. Vložte na něj jednu kouli těsta a s pomocí prstů ji roztáhněte do tvaru kulaté placky. Tu opět potřete olejem.
Nyní berte další koule, formujte je na placky a skládejte je na sebe, přičemž je vždy potřete máslovou směsí, aby se neslepily k sobě. Z odložené třetiny těsta zformujte rovněž kouli a následně kulatou placku, kterou ale držte zvlášť od těch menších. Placky zakryjte fólií a nechte je 5 minut odležet.
Po odležení rozbalte nejprve větší placku, znovu ji potřete olejem a roztáhněte ji s pomocí prstů na velikou kulatou placku. Pracovní plochu pod ní rovněž natřete olejem, aby se těsto nelepilo.
Povrch placky postříkejte olejem, rukama ho rozetřete po celém povrchu a do středu položte jednu menší placku. Opět ji naolejujte a položte druhou placku na tu první. Na ni položte trochu bramborové nádivky a rozprostřete ji po celém povrchu.
Na nádivku položte další placku, naolejujte ji a opět pokryjte bramborovou náplní. Tímto způsobem střídejte vrstvy, dokud nezpracujete všechnu nádivku a všechny těstové placky. Poslední vrstvu by mělo tvořit těsto.
Nyní vytáhněte okraje spodní velké placky, dokud nebudou téměř průhledné. Nožem je nakrojte tak, abyste vytvořili 6 segmentů, které postupně přehněte přes středový sloupec placek a průběžně je po přehnutí potírejte olejem. Výsledný útvar prsty mírně rozprostřete do stran a přeneste ho na plech pokrytý pečicím papírem.
Nyní placku roztáhněte po celé ploše plechu a povrch potřete rozšlehaným vejcem smíchaným se lžící mléka. Placku rozkrájejte na kostky a vložte do trouby rozehřáté na teplotu 190 °C péct, dokud její povrch nezčervená.
Po dopečení plech vyndejte z trouby, zakryjte jej čistou utěrkou a nechte 10 minut odpočinout. Poté koláč rozkrájejte v místech, kde jsou zářezy, a podávejte.