Klasické bramboráky - postup přípravy
Domácí bramboráky jsou sázka na jistotu. Když je doma jen pár brambor a nic k nim, právě bramboráky vám mohou zachránit dnešní oběd i vaši kuchařskou reputaci. Zkuste je podle klasického, ozkoušeného receptu od paní Venduly Kainové.
Ingredience
Brambory oloupejte, nastrouhejte najemno, posypejte je solí, pepřem a majoránkou. Přidejte jedno vajíčko, prolisovaný česnek a hladkou mouku podle počtu brambor. Pokud chcete, můžete přidat na drobné kostičky pokrájené uzené maso, slaninu nebo jakýkoliv oblíbený salám.
V pánvi rozehřejte sádlo nebo rostlinný olej (případně jejich směs), odebírejte bramborovou směs a nalévejte ji na pánev tak, abyste vytvořili tenčí placku přes celou plochu pánve. Každý bramborák smažte po obou stranách dozlatova a po dosmažení je nechte okapat od přebytečného oleje na talíři vyloženém papírovými utěrkami.
Hotové bramboráky podávejte jen tak samotné se sklenicí studeného mléka, kefíru nebo piva, případně je doplňte o kysané zelí, okurky, smažená vajíčka nebo třeba směs ze zeleniny a mletého masa.
Tip na závěr: Pokud ze složení vynecháte česnek a přidáte méně soli, můžete podávat bramborové placky také nasladko. A to třeba s džemem nebo sladkým tvarohem.