Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jak poznat (ne)čerstvá vejce dřív, než je rozklepnete

Jak poznat (ne)čerstvá vejce dřív, než je rozklepnete - postup přípravy

Není nic horšího než vyklepnout přímo do těsta či jiného pokrmu zkažené vejce. Všechno pak můžete rovnou vyhodit. Toho zápachu se navíc dlouho nezbavíte. Naštěstí existují metody, jak poznat, zda je vejce čerstvé, ještě předtím, než opustí svou skořápku.

Ingredience pro:
1 porce
Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Plave?

Pokud vám vejce už nějaký čas leží v lednici a vy si nejste jistí, jak dlouho už tam pobývají a zda je můžete bez obav použít, je namístě podrobit je několika testům.

Tím nejsnazším a nejvíce vypovídajícím způsobem je ponořit vejce do sklenice s vodou. Jestliže ihned klesne ke dnu, je stále v pořádku a můžete ho bez nejmenších obav použít.

Pokud vejce vyplave na hladinu, raději ho vyhoďte. Jestliže sice neklesne ke dnu, ale neplave přímo na hladině a vznáší se někde uprostřed, sice už příliš čerstvé není, lze ale ho použít do vařených, pečených či smažených pokrmů. Syrové ho však raději nekonzumujte.

2. KROK

Šplouchá?

Jestliže chcete vejce podrobit testu někde, kde zrovna nemáte možnost vhodit jej do vody, stačí ho přiložit do blízkosti ucha a párkrát s ním zatřepat.

Čerstvé vejce nevydá prakticky žádný zvuk. Pokud ale začne zřetelně šplouchat či „dunět“, značí to přítomnost vzduchu a postupující zkázu.

3. KROK

Roztéká se?

Jestliže máte obavy o stav vejce během vaření, vyklepněte ho nejprve na talířek či do misky a podívejte se, v jakém stavu se nachází bílek a žloutek. Čerstvé vejce v dobré kondici má krásně kulatý žloutek, který obklopuje kompaktní a pevný bílek. Veškeré odchylky od této konzistence značí, že máte tu čest se starším a méně čerstvým kusem.

Pokud se žloutek po vyklepnutí ihned rozteče a bílek je řídký, jedná se o starší vejce, pokud ale nezapáchá, můžete jej stále použít pro přípravu tepelně upravených jídel. Pro výrobu produktů ze syrových vajec, jako jsou třeba majonézy či tatarské bifteky, však raději použijte vejce čerstvější.

4. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů