Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Dva způsoby, jak uvařit dokonale sypkou rýži

Dva způsoby, jak uvařit dokonale sypkou rýži - postup přípravy

Vaření rýže se zdá být jednoduchou záležitostí, ve skutečnosti nemůže být ale nic dále od pravdy. I když vaříte rýži ve varných sáčcích, což se zdá být způsob velmi vhodný pro začátečníky, pak je velmi snadné rýži převařit a namísto sypkých zrníček získat rozblácenou kaši. A ta jako příloha není ani příliš pohledná, ani chutná. Pokud už navždy chcete mít jistotu, že vaše rýže bude uvařená tak akorát, tedy ani tvrdá, ani příliš rozvařená, pak pro vás máme dva způsoby, jak toho můžete dosáhnout. Je pak už jenom na vás, který z nich si vyberete.

Ingredience pro:
1 porce
Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

1. Předmáčení rýže



Stejně jako jiné druhy sušených zrn, i rýži svědčí, pokud ji před samotným vařením necháte namočit a nabobtnat ve studené vodě. Stačí vám k tomu jedna hodina, ale můžete ji nechat namočit i déle. Nejenže rýže krásně nabobtná a změkne a nebude pak nutné ji tak dlouho vařit, ale jako bonus se zbavíte i nadbytečného škrobu, který rovněž konzistenci výsledného pokrmu nijak nepřidává.




Postup je jednoduchý. Před vařením nasypte rýži do hrnce, zalijte ji studenou vodou, aby byla alespoň dva centimetry pod hladinou a nechejte hodinu či déle stát. Poté rýži slijte a nechte okapat. V nádobě, v níž budete rýži vařit, pak rozpusťte 50 až 70 g másla, přelijte ji horkou vodou v poměru 1:1, jako je množství rýže, přidejte trochu soli a přiveďte k varu.

Hrnec pak zakryjte pokličkou, snižte teplotu na minimum a nechte i 15 minut probublávat. Voda se vsákne do rýže a když se zcela odpaří, je to znamení, že rýže je téměř hotová. Vypněte oheň a nechte rýži ještě půl hodiny pod pokličkou odpočívat.

2. Smažení rýže


Rýži nasypejte do cedníku a propláchněte ji velkým množstvím vody. Poté ji nechte důkladně okapat.

Do pánve nalijte dvě polévkové lžíce rostlinného oleje a nechte ji zahřát na kamnech. Když je pánev rozpálená, nasypejte do ní rýži a za stálého míchání ji smažte 5 až 10 minut. Během této doby by rýže měla získat bílé zabarvení.

Do hrnce nalijte dvojnásobný objem vody, než byl původní objem rýže, osolte ji a přiveďte k varu.

Pak přidejte rýži, zakryjte pokličkou a na mírném ohni vařte, dokud se voda neodpaří.

Tak získáte krásně sypkou rýži velmi výrazné chuti, kterou je vhodné použít zejména k asijským pokrmům.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů