Babiččin vesnický kotlík se zeleninou a masem - postup přípravy
Vesnický kotlík je vlastně směs úplně všeho, co vám domácí spíž nabídne. Cibule, česnek, mrkev, paprika, brambory i maso společně vytvoří báječnou rustikální dobrotu, která je snadná na přípravu, a recept si budou žádat všichni, kdo ji ochutnají.
Ingredience
Očištěné cibule, mrkev a oba druhy paprik nakrájejte nahrubo a brambory rozkrájejte na drobné kostičky. Žampiony nakrájejte na plátky a rajčata na drobné kostičky.
V hluboké pánvi nebo rendlíku rozehřejte tři polévkové lžíce rostlinného oleje a vsypte do něj cibuli spolu s mrkví. Když cibule zesklovatí a začne vonět, přisypejte oba druhy paprik, za častého míchání chvíli prohřejte a přisypejte žampiony.
Po opětovném promíchání přiklopte pokličku a zeleninu chvíli poduste. Poté přisypejte brambory a opět pod pokličkou duste. Nepodlévejte směs vodou, ale počkejte, až zelenina sama pustí šťávu.
Oloupejte čtyři stroužky česneku a celé, nebo jen mírně pokrájené je vmíchejte do směsi. Když je zelenina téměř úplně uvařená, přidejte rajčatový protlak a omáčku a obojí vmíchejte do směsi. Po chvíli dušení přisypejte pokrájená rajčata, sůl a všechno koření. Důkladně promíchejte a nechte pod pokličkou podusit, aby se koření rozvonělo.
Nakonec vmíchejte uvařené a na malé kousky pokrájené libovolné maso, směs podlijte litrem vody, promíchejte a vše společně nechte provařit. Když zelenina úplně změkne, rajčata se rozpadnou a omáčka se mírně zahustí, je hotovo. Po dovaření nechte kotlík ještě 10 minut odležet, aby se chutě surovin propojily, a můžete podávat.
Videopostup krok za krokem