Jednoduchý zapečený květák - postup přípravy
Tento recept je velmi levný, ale přitom zdravý a chutný. Z pár základních surovin získáte pekáč plný jídla, který neodmítne ani zarytý masožravec. Kombinace přísad je tak podmanivá, že si tento zapečený květák velmi rychle oblíbíte.
Ingredience
Květák omyjte a osušte, zbavte ho listů a košťálu a rozdělte ho na růžičky, které nastrouhejte nahrubo. Vyhraďte si k této činnosti dostatek prostoru kolem, květák totiž od struhadla létá všude 🙂
Oškrábejte mrkev a rovněž ji nastrouhejte nahrubo do misky ke květáku. Petrželku zbavte tuhých stonků a nakrájejte ji na menší kousky do směsi zeleniny.
Do jiné misky nalijte rostlinný olej, přidejte do něj tři vejce a hrnek bílého jogurtu. Směs zaprašte moukou a práškem do pečiva, dochuťte kořením a metličkou vyšlehejte do hladkého, tekutého těstíčka.
Zálivkou přelijte strouhanou zeleninu a vše velmi dobře promíchejte, aby se suroviny smísily.
Zapékací misku vymažte rostlinným olejem a vyklopte do ní připravenou květákovou směs, kterou rozprostřete do rovnoměrné vrstvy a na povrchu ji uhlaďte do roviny. Připravenou směs v pekáči vložte do trouby rozehřáté na teplotu 200 °C a pečte ji 45 minut.
Zatímco se květáková směs peče, nastrouhejte sýr čedar nebo jiný druh, který máte rádi. Po uplynutí doby pečení posypejte sýrem povrch květákové směsi v pekáči a vraťte ji zpátky do trouby na dalších 15 minut dopéct, aby se sýr roztavil a očervenal. Pak už jen zapečený květák nakrájejte na porce a podávejte.
Videopostup krok za krokem