Sýrové housenky - postup přípravy
Pečivo plněné sýrem, případně doplněné ještě dalšími surovinami, jako je šunka, patří mezi oblíbené jídlo mnoha Čechů. Podle receptu, který nám poslala paní Martina Wágnerová, si jej nejenže snadno sami připravíte, ale navíc bude mít i velice zajímavý tvar.
Na těsto
Na naplnění a potření
Do mísy dejte vlažné mléko, cukr a rozdrobte droždí. Zamíchejte a počkejte, až se rozjede kvásek. Poté přidejte prosátou mouku, olej a sůl. Vymíchejte těsto a to poté důkladně zpracujte, aby bylo lesklé a nelepilo se. Mísu přikryjte a nechte asi hodinu kynout.
Těsto vyklopte na mírně pomoučněný vál a rozdělte na 16 bochánků. Nechte je 10 minut kynout a pak je rozválejte do obdélníku. Na jednu stranu dejte plátek sýra (můžete přidat šunku nebo jinou uzeninu). Druhou polovinu těsta rádýlkem nařízněte do tvaru „hřebínku“ viz foto. Pak vše směrem od naplněné části srolujte a dejte na plech vyložený pečicím papírem. Nechte 30 minut kynout.
Mezitím si rozehřejte troubu na 190 až 200 °C. Těsně před koncem doby kynutí si rozšlehejte žloutek a mléko, vršek těsta jím potřete a vložte pečivo péct, dokud nebude na povrchu dozlatova.