Expresní kysané zelí - postup přípravy
Naložit si vlastní kysané zelí je skvělý nápad, musíte ale většinou počkat, než bude hotové. Existuje ovšem i mnohem rychlejší způsob, který vám zajistí stejně chutnou zeleninu již během pár dní.
Ingredience
Z hlávky zelí odstraňte zvadlé listy a pak ji omyjte pod tekoucí vodou. Rozpulte ji, odstraňte košťál a nožem nakrájejte zelí na dlouhé úzké nudličky. Dejte je do mísy, řádně osolte a rukama promíchejte. Nechte 15 minut stát.
Potom vezměte velkou zavařovací sklenici, kterou jste ideálně předtím sterilizovali, a dejte do ní zelí a vodu, kterou pustilo. Přidejte 2 bobkové listy a několik kuliček pepře. Sklenici naplňte až pod hrdlo a zalijte ji zbylou zelnou vodou. Žádnou další vodu už nepřidávejte. Utěsněte obsah sklenice zarážkou, aby bylo zelí stlačené, a přikryjte víčkem, ale neuzavírejte, aby mohl unikat vzduch.
Dejte zelí do kuchyně při pokojové teplotě. Po 7 dnech lze víčko uzavřít a dát sklenici na chladné místo. Už po 10 dnech můžete zelí konzumovat.