Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Expresní kysané zelí

5,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 45 minut

Expresní kysané zelí - postup přípravy

Naložit si vlastní kysané zelí je skvělý nápad, musíte ale většinou počkat, než bude hotové. Existuje ovšem i mnohem rychlejší způsob, který vám zajistí stejně chutnou zeleninu již během pár dní.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vít Lukáš
1. KROK

Z hlávky zelí odstraňte zvadlé listy a pak ji omyjte pod tekoucí vodou. Rozpulte ji, odstraňte košťál a nožem nakrájejte zelí na dlouhé úzké nudličky. Dejte je do mísy, řádně osolte a rukama promíchejte. Nechte 15 minut stát.

2. KROK

Potom vezměte velkou zavařovací sklenici, kterou jste ideálně předtím sterilizovali, a dejte do ní zelí a vodu, kterou pustilo. Přidejte 2 bobkové listy a několik kuliček pepře. Sklenici naplňte až pod hrdlo a zalijte ji zbylou zelnou vodou. Žádnou další vodu už nepřidávejte. Utěsněte obsah sklenice zarážkou, aby bylo zelí stlačené, a přikryjte víčkem, ale neuzavírejte, aby mohl unikat vzduch.

3. KROK

Dejte zelí do kuchyně při pokojové teplotě. Po 7 dnech lze víčko uzavřít a dát sklenici na chladné místo. Už po 10 dnech můžete zelí konzumovat.

4. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů