Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Křupavé nakládané provensálské zelí

Křupavé nakládané provensálské zelí - postup přípravy

Marinované provensálské zelí je neuvěřitelně šťavnaté a pikantní a skvěle se hodí do zeleninového salátu. Můžete jej použít také jako zelný salát, který je nejlepší jako zeleninová příloha prakticky k jakémukoli masu. Toto úžasné, nakládané zelí lze připravit jen s minimálním úsilí a trochou volného času.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

V první řadě si připravte zelí, abyste s ním mohli pracovat. Odstraňte košťál a poté zelí nastrouhejte na struhadle. Můžete ho také nakrájet na malé kousky, pokud nechcete použít struhadlo nebo ho nemáte právě po ruce. Veškeré zelí vložte do hluboké mísy. Přidejte cukr a sůl. Jemně vše společně promíchejte.

2. KROK

Mrkev oškrabejte a nastrouhejte na struhadle. Můžete ji také nakrájet najemno, pokud nechcete použít struhadlo. Jedná se o poměrně velké množství surovin, takže můžete zapojit do přípravy i děti, které vám mohou pomoci se strouháním nebo krájením. Uvidíte, že jim bude konečný pokrm chutnat mnohem více, když s ním budou samy pomáhat.

3. KROK

Papriky oloupejte, aby na nich nezbyla žádná slupka. Poté je nakrájejte na tenké proužky a přidejte do hluboké mísy k ostatním druhům zeleniny. Poté nastrouhejte stroužky česneku na jemném struhadle, anebo znovu použijte nůž a nakrájejte je najemno. Poté česnek přidejte do mísy ke zbytku zeleniny, kterou jste již připravili.

4. KROK

Do zeleniny poté nalijte rostlinný olej a ocet. Důkladně promíchejte. Přidejte teplou vodu, znovu důkladně promíchejte a zakryjte talířem. Vezměte něco těžkého a položte předmět na talíř jako závaží. Nechte takto stát 3 hodiny při pokojové teplotě. Poté ho přesuňte do sklenice a uložte do lednice nebo na chladné místo. Zelí takto skladujte maximálně 10 dnů, aby se nezkazilo.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů