Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Pečené placky z kysaného zelí neboli „zeláky“

5,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 25 minut

Pečené placky z kysaného zelí neboli „zeláky“ - postup přípravy

Zeláky, podle vzoru „bramboráky“, jsou placky připravené z kysaného zelí. Tyto podle receptu od paní Jitky Zeiselové jsou navíc pečené, a nikoliv smažené, což je příjemná a zdravá změna.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Kysané zelí slijte z nálevu a podle potřeby jej propláchněte. Nechte ho co nejvíc okapat, přebytečná voda by totiž narušovala strukturu těsta a placky by se po upečení rozpadaly. Vedle syrového kysaného zelí můžete pro přípravu zeláků použít i dušené zelí, které Zbylo od včerejšího oběda.

2. KROK

Zelí vložte do mísy, přidejte k němu sůl, kmín, majoránku, lisovaný česnek, mletý černý pepř, půl hrnku polohrubé mouky a půl hrnku drcených ovesných vloček. Pokud je nemáte, přidejte místo nich víc mouky. Do směsi vyklepněte 4 vajíčka, přidejte 3 lžíce sádla a na drobné kostičky nakrájenou anglickou slaninu. Ingredience důkladně promíchejte a těstíčko nařeďte trochou mléka tak, abyste získali soudržnou, ale tvárnou konzistenci.

3. KROK

Zelné těstíčko rozprostřete na tukem vymazaný plech a povrch urovnejte do roviny. Placka by měla být silná zhruba 1 cm. Plech vložte do trouby rozehřáté na teplotu 230 °C a takto zprudka pečte placku asi 10 minut. Poté snižte teplotu na 200 °C a pokračujte v pečení dalších 15 minut. Zbytek těstíčka, které se nevešlo na plech, usmažte klasicky na pánvi jako bramboráky.

4. KROK

Po dosmažení nechte placky vychladnout, tu pečenou rozkrájejte kráječem na pizzu na menší kousky a podávejte.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů