Pečený hovězí váleček s párkem a slaninou - postup přípravy
Tuto pomalu pečenou dobrotu z hovězího válečku paní Jaroslava Slavíková, z jejíž kuchyně tento nápad a recept pochází, připravuje výhradně při slavnostních příležitostech, jako jsou různé oslavy či Vánoce. Vyzkoušejte ji také, určitě si jej zamilujete.
Ingredience
Hovězí váleček protáhněte špekem a debrecínským párkem (v tomto případě druh masa ani párků nezaměňujte, autorka receptu po mnoha pokusech a obměnách konstatovala, že právě tato kombinace je ta jediná pravá).
Maso potřete česnekovou pastou nebo utřeným česnekem se solí a poklaďte ho tenkými plátky másla. Položte ho do pekáče, podlijte trochou vody, pekáč zaklopte a vložte do trouby rozehřáté na teplotu 100–110 °C, přičemž maso pečte přes noc cca 10 hodin.
Po uplynutí první doby pečení maso vyndejte z pekáče, nakrájejte ho na plátky (nejlépe na prkénku nad jiným plechem, maso při krájení pustí hodně šťávy a je velká škoda o ni přijít), vraťte ho zpátky do pekáče a přelijte šťávou z masa a výpekem a nechte dopéct. Plátky průběžně během pečení otáčejte, aby po obou stranách získalo zlatavou kůrčičku a nasáklo se chutí výpeku.
Jako přílohu použijte hranolky či americké brambory, doplňte tatarskou omáčkou či jinou oblíbenou studenou omáčkou a nakládanou nebo čerstvou zeleninou.