Vánoční medové trubičky s krémem - postup přípravy
Domácí trubičky vždy měly nádech něčeho navíc, čehosi složitého, na co ne každá domácí cukrářka měla možnost dosáhnout. Pokud i na vás takto působí, možná i zčásti proto, že jednoduše nevlastníte cukrářské trubičky na jejich formování, tento recept od paní Lucie Vachové je určen právě pro vás. Namísto trubiček vám totiž stačí obyčejná vařečka.
Na těsto
Na krém
Dále
Hladkou mouku smíchejte s moučkovým cukrem a jedlou sodou, přidejte vejce, med a trochu mléka a zadělejte hutné a vláčné těsto. Zabalte jej do fólie a vložte alespoň na 2 hodiny (lépe však přes noc) vychladit a odležet.
Odpočinuté těsto vyválejte na velmi tenký plát (o podobné tloušťce jako při přípravě nudlí) a vykrájejte z něho kolečka skleničkou o průměru cca 5 cm. Vyskládejte je vedle sebe na plech pokrytý pečicím papírem, který ještě hojně vymažte máslem nebo margarínem.
Vložte plech do trouby rozehřáté na teplotu 170 °C a pečte kolečka tak dlouho, než začnou růžovět. V tu chvíli je ihned vytáhněte ven z trouby. Po jednom kolečka snímejte z plechu a pokaždé je namotejte na rukojeť vařečky, abyste získali trubičku. Pokud vlastníte cukrářské trubičky, kolečka na ně natočte rovnou a pečte je spolu s nimi.
Ve vodní lázni rozpusťte tmavou čokoládu, namočte do ní oba konce trubiček, nechte je zaschnout a připravte náplň. S přípravou krému je lepší začít s předstihem, pokud máte jen obyčejné kondenzované mléko, protože ho musíte sami svařit na karamelové. Pokud máte karamelové kondenzované mléko z obchodu, je práce již předem hotová.
Máslo vyšlehejte do pěny a postupně k němu po lžících přidávejte kondenzované mléko, které vždy dobře zapracujte do směsi. Výsledkem by měl být hustý a soudržný krém, jímž naplňte zdobicí sáček s ozdobnou špičkou a vytlačujte krém do trubiček z každé strany tak, aby na obou koncích vznikla ozdobná „květinka“.
Hotové trubičky nechte vychladit a ztuhnout a uskladněte na temné a chladné místo odležet, anebo je rovnou podávejte.