Vrstvený bramborový salát s hovězím masem a marinovanou cibulí - postup přípravy
Bramborový salát vůbec nemusí být nudná záležitost – nejenže se může měnit jeho složení, ale dokonce i způsob pojetí. Důkazem toho je tento zajímavý recept na bramborový salát s masem, který ozdobí každou sváteční tabuli.
Ingredience
Cibuli oloupejte a nasekejte ji na jemné půlkulaté proužky, které lehce promněte, aby se oddělily od sebe. Do misky nasypejte 0,5 lžičky soli, 2 lžičky cukru a 2 nebo 3 lžičky octa. Směs nařeďte skleničkou vody, promíchejte a nalijte ji do misky s nasekanou cibulí. Znovu promíchejte, aby byla veškerá cibule ponořená, a nechte 30 minut marinovat. Po uplynutí této doby cibuli slijte přes sítko a nechte ji důkladně okapat.
Brambory dejte uvařit ve slupce v osolené vodě doměkka. Poté je slijte, nechte vychladnout, oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Vejce uvařte natvrdo, oloupejte a rovněž nahrubo nastrouhejte.
Hovězí maso nechte 40 minut vařit v 500 ml osolené vody. Po dovaření maso slijte a vývar na chvilku odložte stranou. Maso zbavte blanitých a klihovatých částí a čistou svalovinu nakrájejte na drobné nudličky, které smíchejte s marinovanou cibulí a 2 lžícemi majonézy.
Na talíř si připravte dortový kroužek a na jeho dno vložte nastrouhané brambory, které nyní jemně osolte a potřete je vrstvou majonézy. Na ni navršte maso smíchané s cibulí, rozprostřete jej po celé ploše brambor a jemně upěchujte. Přímo na maso nasypejte nastrouhaná vejce a tuto vrstvu opět potřete majonézou. Nakonec nasypejte 150 gramů jemně nastrouhaného sýra tak, aby kompletně pokrýval celý povrch salátu.
Když dokončíte veškeré vrstvení, sejměte ze salátu dortový kroužek a boky po obvodu uhlaďte stěrkou do roviny. Zdobicí sáček naplňte trochou majonézy a vytvořte na sýrové vrstvě ozdobné mřížkování. Nakonec po obvodu nasypejte kroužek z jemně nasekaného kopru nebo jiných oblíbených zelených bylinek, vložte salát asi na 2 hodiny do lednice ztuhnout a podávejte.
Videopostup krok za krokem