Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jedlý vánoční věnec z listového těsta

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 90 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Jedlý vánoční věnec z listového těsta - postup přípravy

Jedlý vánoční věnec je skvělý jako dekorace slavnostního stolu i velmi chutné občerstvení. Z hlediska složení je velice variabilní, a tak uvedené ingredience pokládejte pouze za příklad, který můžete snadno pozměnit podle své vlastní chuti a fantazie.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Listové těsto položte na kus pečicího papíru, rozválejte ho do tvaru velkého čtverce a potřete ho smetanovým sýrem. K jednomu okraji položte plátky uzeného lososa, slaniny nebo třeba sušené šunky a s pomocí pečicího papíru ho stočte do pevné rolády. Tu rozkrájejte na kousky o šířce kolem 1,5 cm a vyskládejte je řezem nahoru po obvodu formy na koláč vyložené pečicím papírem. Věnec dejte upéct do trouby rozehřáté na teplotu 200 °C po dobu kolem 15 až 20 minut.

2. KROK

Po upečení nechte věnec zchladnout, položte ho na talíř a pusťte se do zdobení. Smetanový sýr smíchejte s jemně nasekanými bylinkami, anebo jednoduše použijte kupované bylinkové žervé. V obou případech jej smíchejte s trochou řeckého jogurtu, čtvrt lžičkou česnekového prášku a podle chuti trochou soli a pepře. Vše důkladně promíchejte. Výslednou směsí naplňte zdobicí sáček s ozdobnou špičkou. Povrch věnce jemně potřete trochou čistého smetanového sýru a každé kolečko ozdobte růžičkou z bylinkového sýra.

3. KROK

Povrch růžiček poklaďte kousky povařených zelených fazolek, kroužky jarní cibulky nebo třeba hráškem z konzervy. Zkrátka něčím zeleným. Mezi ně přijde něco oranžového či červeného, třeba vařená či konzervovaná mrkev (anebo namísto ní třeba červené fazole či např. kostičky klobásy) a mezi ni zase povařený či konzervovaný květák. Zaměnit ho můžete třeba i za zavařené cibulky nebo kroužky baby kukuřiček. Do zbylých volných míst rozmístěte zrna granátového jablka, anebo např. zářivě žlutou konzervovanou kukuřici.

4. KROK

Nakonec rozkrojte a očistěte červenou papriku, z jejíchž rovných stran nakrájejte dlouhé trojúhelníky, z nichž na povrch věnce poskládejte ozdobnou mašli. Do jejího prostředka umístěte snítku kopru nebo jiné bylinky, namísto uzlu položte černou olivu a zbytek věnce pro ozdobu posypejte trochu jemně nasekaného kopru. Hotový věnec umístěte do středu sváteční tabule a užívejte si tu nádhernou podívanou, skvostnou chuť i obdivné pohledy svých hostů.

5. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů