Vánoční kapr a bramborový salát - postup přípravy
Klasická kombinace kapra smaženého v trojobalu a bramborového salátu nesmí chybět na žádném vánočním slavnostním stole. Připravte si je třeba podle receptu od paní Ladislavy Šatavové.
Bramborový salát
Smažený kapr
Bramborový salát
1. Den předem uvařte brambory, mrkev, celer a petržel doměkka. Na druhý den zeleninu nakrájejte na kostičky, přidejte uvařený a vychladlý hrášek a nadrobno nakrájené kyselé okurky.
2. Cibuli nakrájejte na drobné kostičky, vložte je do misky a spařte je vroucí vodou. Nechte ji okapat a přidejte ji do mísy k ostatní nakrájené zelenině. Toto je dobré proto, že je pak cibule lépe stravitelná. Syrová cibule má navíc sklon začít kvasit, čímž se zkracuje trvanlivost salátu. Jejím spařením tomu ale předejdete.
3. Připravenou zeleninu podle chuti osolte, opepřete, přidejte hořčici, majonézu a trochu láku z okurek. Všechny ingredience promíchejte důkladně, avšak jemně, abyste nerozbili brambory na kaši. Hotový salát nechte nejlépe přes noc uležet v lednici.
Smažený kapr
1. Kapra očistěte od šupin a ploutví, odřízněte hlavu a rozkrájejte ho na podkůvky silné maximálně 3 centimetry. Poté je ponořte do mísy s mlékem tak, aby byly celé ponořené. Takto nechte rybu máčet alespoň 3 hodiny, aby maso zkřehlo a ztratilo typickou „rybniční“ pachuť. Poté jej vyjměte, nechte okapat a dobře ho osušte papírovými utěrkami.
2. Kapří podkůvky podle chuti osolte a opepřete. Obalujte je nejprve v hladké mouce, poté v rozšlehaných vejcích a nakonec ve strouhance a dejte je smažit do dobře rozpáleného oleje v pánvi po dobu kolem 5 až 7 minut z každé strany.
3. Po dosmažení nechte kapří řízky okapat na talíři vyloženém papírovými ubrousky a co nejdříve podávejte, aby strouhanková krusta nezačala vlhnout. Na talíři můžete kapra doplnit několika kolečky citrónu a snítkou kadeřavé petrželky.