Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Vánoční masový koláč s vařenými vejci

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 35 minut
čas vaření Vaření: 100 minut

Vánoční masový koláč s vařenými vejci - postup přípravy

Nejspíš všechny hospodyňky každé Vánoce bojují se sestavením slavnostní tabule. Často je ovšem ještě náročnější připravit vše, co jsme si naplánovali. Letos můžete stále vyzkoušet voňavý vánoční dort podle receptu vyhlášeného šéfkuchaře Gordona Ramsayho.

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Přiveďte slanou vodu k varu a vložte vařit 6 vajec přesně na 7,5 minuty. Po vychladnutí je oloupejte a odložte stranou. Nakrájejte vepřové maso a šunku na malé kousky, přidejte mleté maso, nasekané lístky šalvěje a nakrájenou cibuli. Nalijte tabasco, sůl, pepř a dobře ručně promíchejte. V pánvi smíchejte vývar, mléko a sádlo. Zahřívejte, dokud se sádlo zcela nerozpustí, za stálého míchání metličkou. Přidejte 2 lžičky prosáté mouky a soli podle chuti. Hněťte směs. Rozdělte jej na dvě nerovné části (2/3 a 1/3). Poté rozválejte a do malého obdélníku vytvořte tři malé otvory.




Velikost musí odpovídat velikosti formy. Zapékací misku vymastěte sádlem a lehce poprašte moukou. Vložte velký list těsta a prsty jej roztáhněte po dně. Odřízněte přebytečné konce. Polovinu masové hmoty vložte do formy. Do středu vložte řadu celých vajec. Přikryjte zbytkem masa. Dort zakryjte obdélníkem z těsta a okraje sevřete. Vrch potřete rozšlehaným vejcem. Pečte při teplotě 200 stupňů po dobu 40 minut. Poté teplotu snižte na 180 stupňů a pečte další hodinu.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů