Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Kandovaná pomerančová kůra

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 780 minut
čas vaření Vaření: 60 minut

Kandovaná pomerančová kůra - postup přípravy

Pomeranče jsou oblíbeným ovocem, které si lidé dopřávají především během vánočních svátků a jehož voňavé oranžové slupky obyčejně končí v koši. To je ale velká škoda, protože z nich můžete připravit výtečné vánoční kandované bonbóny.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Oranžovou část pomerančové kůry ostrouhejte na jemném struhadle a nechte ji usušit jako přísadu na ochucení moučníků, případně z ní můžete připravit lahodný džem. Pokud se ani k jednomu nechystáte, můžete ji nechat tam, kde je.

Slupku v obou případech oloupejte tak, že kůru na pomeranči nakrojíte na čtvrtky, které v celku sloupněte z dužniny. Je zapotřebí, aby byla kůra dostatečně silná, tenké slupky jsou v tomto případě nepoužitelné.

2. KROK

Oloupané kousky kůry nožem nakrájejte na proužky zhruba půl centimetru široké. Nyní budete potřebovat jehlu a nit. Každý kousek kůry stočte do roličky, napíchněte ji na jehlu a provlékněte jí nit. Takovýmto způsobem zpracujte všechny kousky pomerančové kůry, díky čemuž vám vznikne velmi pohledný pomerančový řetěz.

I kdybyste se nechystali na jeho další využití (což by byla škoda), sám o sobě může posloužit jako pohledná přírodní dekorace vánočního interiéru.

Nit s navlečeným pomerančovým řetězem svažte dohromady a vytvořte kruh. Tímto způsobem vyrobte několik pomerančových věnců.

3. KROK

Na niti navlečené smotky pomerančové kůry vložte do velké mísy, zalijte je studenou vodou a nechte je v ní máčet 2 hodiny. Tím z kůry vyplavíte látky způsobující její hořkost. Vodu poté slijte a nahraďte ji novou, v níž je nechte další 2 hodiny. Poté vodu opět slijte, potřetí ji nahraďte novou a nechte slupky namočené celou noc.

4. KROK

Vymáčené slupky vložte na druhý den do hrnce, opět je zalijte vodou a přiveďte ji k varu. Takto ji na středním ohni vařte 10 minut, poté vodu vyměňte a vařte opět 10 minut od dosažení bodu varu. Napotřetí do hrnce nasypejte 760 gramů cukru, zalijte jej 1 100 ml vody a lžíci citrónové šťávy.

Směs přiveďte k varu a nechte ji na středním ohni 10 minut pod pokličkou probublávat. Poté do cukrového roztoku ponořte předvařené pomerančové slupky a pokračujte ve vaření dalších 10 minut.

Pokud vaříte slupky s ostrouhanou kůrou, přidejte jí 1 lžičku do cukrového roztoku, abyste získali intenzivnější pomerančové aroma, a dalších 10 minut pokračujte ve vaření pod pokličkou.

5. KROK

Nakonec přidejte další polévkovou lžíci citrónové šťávy a malou špetku soli, nechte směs ještě minutu provařit a slupky vylovte z vody. Nit rozstřihněte a ještě zatepla z ní pomerančovou kůru stáhněte dolů do misky. Do cukrového roztoku v hrnci přidejte malou lžičku másla, nechte ho rozpustit a vraťte zpátky pomerančové šnečky.

6. KROK

Pomerančovou kůrou i s nálevem naplňte čisté a sterilizované sklenice, uzavřete je víčkem a nechte vychladnout. Kůru skladujte na suchém místě mimo dosah přímého slunečního záření a podávejte jako delikátní dezert, vánoční cukroví nebo je použijte jako ozdobu dortů či koláčů.

7. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů