Snadná domácí sekaná - postup přípravy
S bramborem a se zelím, s bramborovou kaší a červenou řepou, anebo jen tak samotná s hořčicí na chlebu, poctivá domácí sekaná je univerzální jídlo, které se nikdy doma neztratí. Navíc kupovaná už začíná být ohroženým druhem, tak se ji rychle naučte upéct podle receptu od paní Marie Kopalové.
Ingredience
Mleté maso smíchejte ve velké míse se dvěma vejci a dvěma hrstičkami strouhanky. Směs osolte a opepřete a vypracujte z ní soudržnou hmotu, z níž zformujte šišku.
Připravenou sekanou vložte do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C a bez zakrývání ji pečte asi 1 hodinu, v jejímž průběhu čas od času sekanou přelévejte vodou. Po hodině zvyšte žár v troubě na 190 až 200 °C a pokračujte v pečení 15 až 20 minut, aby na povrchu očervenala.
Hotovou sekanou nechte pár minut po dopečení odpočinout a podávejte třeba s vařeným bramborem či s bramborovou kaší.