Zadělávaná kapusta s uzeným bůčkem - postup přípravy
Kapusta je velmi nedoceněná zelenina, kterou mnohým z nás znechutily školní jídelny, což je ale velká škoda – když se totiž umí správně připravit, je to veliká dobrota. Vyzkoušejte třeba zadělávanou kapustu s bůčkem podle receptu od paní Ilony Šimůnkové.
Ingredience
Slaninu nakrájejte na kostičky a zvolna ji v hrnci zahřívejte, dokud nepustí tuk. Pokud je málo prorostlá, přidejte k ní podle potřeby trochu rostlinného oleje. Do horkého tuku přihoďte nadrobno nakrájenou cibulku, a když zezlátne, nechte na ní opéct na plátky pokrájený uzený bůček, který nechte osmahnout po obou stranách dozlatova. Maso podle chuti osolte, opepřete a okmínujte.
Kapustu zbavte svrchních poškozených listů a zbytek nakrouhejte na tenké proužky, které přihoďte do hrnce k opečenému masu. Přidejte také oloupané a na kostky pokrájené brambory, ochuťte ještě solí, pepřem a kmínem, podlijte trochou vody a duste, dokud brambory i maso úplně nezměknou.
Nakonec obsah hrnce zaprašte trochou hladké mouky, nechte ji zavařit, dochuťte prolisovaným česnekem a ihned podávejte.