Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

4 recepty na domácí pomazánku

4 recepty na domácí pomazánku - postup přípravy

Snad všechny slavnostní příležitosti, jako jsou například narozeninové, vánoční či silvestrovské oslavy, si žádají chutné pohoštění pro rodinu a návštěvy. Inspirujte se následujícími 4 recepty na pomazánku, díky nimž během chvilky vykouzlíte skvostné chlebíčky či jednohubky, které potěší nejeden mlsný jazýček.

Ingredience pro:
1 porce

Falešná humrová pomazánka

Vajíčková pomazánka se šunkou a sýrem

Česneková pomazánka se sýrem

Bramborová pomazánka s vejci

Kuchařka
Kuchařka: Jaroslava Plotická
1. KROK

Falešná humrová pomazánka

1. Mrkev nastrouhejte najemno a cibuli nakrájejte na drobné kostičky. Obojí smíchejte spolu v jedné míse.

2. Podle chuti osolte a opepřete a přidejte zhruba dvě lžíce majonézy. Vše důkladně promíchejte, namažte na chlebíčky a podávejte.

2. KROK

Vajíčková pomazánka se šunkou a sýrem

1. Vejce uvařte natvrdo a po dovaření je zchlaďte v ledově studené vodě. Do větší mísy dejte pomazánkové máslo, smíchejte ho s tatarskou omáčkou a prolisujte k nim 2 stroužky česneku. Přidejte na kostičky nakrájený šunkový salám, oloupaná uvařená vejce a najemno nastrouhaný eidam a vše promíchejte.

2. Papriku zbavte stopky a jádřince, rajče zbavte „bubáka“, oba druhy zeleniny nakrájejte na kostičky a přidejte je ke směsi. Jarní cibulku nakrájejte na tenká kolečka, pažitku nasekejte najemno a dejte je do mísy k ostatním surovinám. Na závěr pomazánku dochuťte mletou sladkou paprikou a solí.

3. KROK

Česneková pomazánka se sýrem

1. Tvrdý sýr (lepší je ten s vyšším obsahem tuku) nastrouhejte najemno. Šalotku (můžete použít i bílou nebo červenou cibuli) nasekejte nadrobno. Dejte do mísy pomazánkové máslo, prolisujte k němu česnek a promíchejte.

2. Přidejte k oběma surovinám šalotku, strouhaný sýr, sůl a pepř dle chuti. Na závěr vše promíchejte, namažte na chlebíčky či jednohubky a podávejte.

4. KROK

Bramborová pomazánka s vejci

1. Brambory oloupejte, nakrájejte je na menší kousky a uvařte je v osolené vodě doměkka. Jakmile jsou měkké, slijte z nich vodu a nechte je zcela vychladnout.

2. Mezitím uvařte 3 vejce natvrdo a po dovaření je zchlaďte v ledově studené vodě, aby šla snáze oloupat. Poté je oloupejte, rozpulte je nožem a vyškrabejte z nich žloutek.

3. Uvařené brambory dejte do misky, přidejte k nim žloutky, změklé máslo, sůl a pepř (jejich množství upravte podle své chuti) a jednu lžičku sladké mleté papriky. Přidejte dvě vrchovaté lžičky plnotučné hořčice a rozmixujte tyčovým mixérem na jemnou krémovitou hmotu.

4. Očistěte jarní cibulku a nakrájejte ji ostrým nožem na tenká kolečka. Přidejte ji do pomazánky, vše dobře promíchejte a podávejte. Skvěle se hodí na chlebíčky nebo opečenou bagetku.

Videopostup krok za krokem

5. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept ze studené kuchyně, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Studená kuchyně: Saláty, pomazánky a další.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů