Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Kynuté škvarkové placky s pivem

1,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 90 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Kynuté škvarkové placky s pivem - postup přípravy

Je jen málo druhů pečiva, které se těší takové tradici a popularitě jako právě škvarkové placky. Pokud byste si je rádi upekli a hledáte zajímavý recept, vyzkoušejte ten od paní Katky Sojkové.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience na cca 15 placek

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Smíchejte 50 ml teplého mléka se lžičkou cukru a do této směsi rozdrobte droždí. Promíchejte a nechte směs stát při pokojové teplotě, dokud se na hladině kvásku nezačne vytvářet pěna.

2. KROK

Do mísy nasypejte hladkou mouku, přidejte lžičku soli a velkou lžíci cukru. Promíchejte, přidejte vaječné žloutky, zbytek vlažného mléka a přilijte vzešlý kvásek. Přísady začněte hníst a přisypejte k nim také škvarky a přilijte kapku piva. Vypracujte hladké těsto, které nechte v zakryté míse na teplém místě asi 1 hodinu kynout.

3. KROK

Vykynuté těsto mírně prohněťte. Zformujte z něj placky, které vyskládejte na plech, zakryjte je utěrkou a nechte je ještě 15 minut kynout. Poté všechny bulky potřete rozpuštěným sádlem, posypejte je hrubozrnnou solí a kmínem a dejte péct do trouby rozehřáté na teplotu 160 °C po dobu kolem 20 minut. Po dopečení je nechte zchladnout a nejlépe čerstvé podávejte.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů