Smažené brambory s cibulí - postup přípravy
Abyste si parádně pochutnali, nemusíte nutně dlouze vařit složitá jídla z drahých surovin. Vyzkoušejte jednoduché a voňavé opečené brambory z pánve.
Ingredience
Oloupejte brambory a nakrájejte je na kulaté plátky silné kolem půl centimetru. Čtvrtku cibule nakrájejte na tenké půlměsíčité plátky, které rozdělte na jednotlivé nudličky.
Do hluboké pánve (nejlépe wok) nalijte trochu olivového oleje a přidejte pár kousků másla. Tuk rozehřejte a vhoďte do něj pokrájené brambory. Posypejte je pepřem, sladkou paprikou, solí, tymiánem, sušenou petrželkou nebo jakýmkoliv dalším nebo jiným kořením, které máte rádi. Koření s bramborami promíchejte, přiklopte je pokličkou a nechte je dusit asi 5 minut.
Po pěti minutách přidejte k bramborám do pánve nakrájenou cibulku a brambory dobře promíchejte, aby se u dna nezačaly připalovat. Na středním žáru pak pokračujte v opékání a dušení pod pokličkou. Čas od času je průběžně promíchávejte, aby se všechny rovnoměrně opekly.
Když jsou brambory příjemně zlatavé, ještě trochu je posypejte solí, případně pepřem a petrželkou a opatrně promíchejte, abyste neponičili uvařené okraje. Podlijte je kapkou vody, stačí asi 3 až 4 lžíce, a nechte je dusit doměkka.
Hotové brambory se hodí jako součást snídaně, oběda i večeře a báječně ladí třeba s vejci a slaninou.