Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Pikantní nakládaná červená řepa s česnekem a chilli

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Pikantní nakládaná červená řepa s česnekem a chilli - postup přípravy

Červená řepa je jedním z nejzdravějších druhů zeleniny a její pravidelnou konzumaci lékaři vřele doporučují. Jedním z chutných způsobů, jak si ji užít třeba každý den, je naložit ji s česnekem a čerstvými chilli papričkami.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Čerstvou červenou řepu zbavte listí a oloupejte ji ze slupky. Očištěnou dužninu nakrájejte na plátky, vložte je do hrnce a zalijte je půl litrem čisté vody. Na sporáku je přiveďte k varu, v průběhu vaření sbírejte z hladiny vysráženou pěnu a vařte řepu, dokud úplně nezměkne. Po dovaření ji nechte vychladnout.

2. KROK

Kolečka uvařené červené řepy vyskládejte do čisté a sterilizované zavařovací sklenice. Na každou řepu do sklenice přidejte pár kousků čerstvých chilli papriček a 3 nebo 4 oloupané stroužky česneku. Přisypejte do každé sklenice 1,5 čajové lžičky soli a zalijte je 100 ml jablečného octa. Zbytek sklenice pak dolijte vývarem z řepy, který vám zbyl v hrnci.

Pokud vám část šťávy zbude, nalijte ji do samostatné sklenice, přilijte rovněž ocet a přidejte lžičku soli a uzavřete ji. Bude se hodit jako přísada do zeleninových salátů.

3. KROK

Sklenice pevně uzavřete novými a sterilizovanými víčky a řepu uvnitř dobře protřepejte, aby se přísady nálevu náležitě propojily. Před použitím nechte řepu minimálně 5 dnů uležet.

Takto připravenou řepu můžete skladovat až 2 roky při teplotě do 20 °C. Po otevření ji uchovávejte v lednici a co nejdříve spotřebujte.

4. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů